Italiaanse Silvia weer huiswaarts: “Aangename kennismaking met Don Bosco”

Silviia 2dl51bu

Het Don Bosco Internaat in Ganshoren kreeg de afgelopen maanden hulp van twee Italiaanse vrijwilligers: Silvia en Nicoletta. Op 1 augustus stond Silvia’s vliegtuig klaar om weer huiswaarts te keren, maar dat deed ze niet zonder nog even terug te blikken op haar eerste aanraking met de Don Bosco-pedagogie.

“Ik ben hier terechtgekomen dankzij Porta Nuova Europe, een Italiaanse organisatie die ESC-projecten (European Solidarity Corps) aanbiedt”, vertelt Silvia (23) ons. “Eén van de opties was dit vrijwilligerswerk in het internaat van Ganshoren. Ik heb hier twee maanden met jongeren van 5 tot 19 jaar gewerkt. Ik haalde ze op na school, speelde met hen, hielp met hun huiswerk en organiseerde kleine workshops. Daarnaast heb ik mijn laatste twee weken als animator op een speelplein gewerkt.”

Eerste kennismaking
“Het is niet de eerste keer dat ik in België was”, vervolgt Silvia. “Ik ben hier nog al eens met vrienden geweest en heb toen Brussel, Brugge, Gent, Luik en Antwerpen leren kennen. Het was wél mijn eerste kennismaking met de pedagogie van Don Bosco, al had ik er wel al van gehoord. Ik ben een Italiaanse hé… Ik denk dat dit een perfecte pedagogie is om een kind te laten ontwikkelen in een veilige omgeving. Ze kunnen spelen en zich uitleven, maar groeien ook op een constructieve manier. Mijn verwachtingen zijn volledig vervuld.”

Huiswerk
“Mijn favoriete momenten? Eigenlijk gewoon de momenten dat ik de kinderen kon helpen met hun huiswerk. Ik kon me richten op één kind en had de uitdaging om de juiste manier van werken te zoeken voor dat specifiek kind. Ook de maaltijden, de spelletjes en de ‘afterwork’-reflectiemomentjes met Nicoletta zullen me bijblijven. Nu keer ik terug naar huis, naar Villa San Martino, op zo’n uurtje van Bologna. Wat de toekomst brengt, zullen we dan zien.”