Jeugdhuis De Takel viert Iftar met jongeren

De20 Takel 8afru8m

Op 9 mei verwenden de jeugdhuiswerkers van Jeugdhuis De Takel de leden met een Iftar-maaltijd. Een aanzienlijk deel van de bezoekers van het jeugdhuis is namelijk moslim.

"De ramadan is voor moslims een maand van vasten: gelovigen die deelnemen nuttigen geen eten of drank tussen dageraad en zonsondergang", legt Biju van Jeugdhuis De Takel uit. "Dat zorgt er wel voor dat het des te harder uitkijken is naar zonsondergang - het moment waarop familieleden, vrienden en kennissen samenkomen om de 'vasten te breken'. Dit wordt Iftar genoemd. Tijdens de veertigdagentijd, het christelijk vasten en de ramadan organiseerde de Takel verschillende initiatieven ter bevordering van interreligieuze dialogen. Dit onder meer in de vorm van voedsel uitwisselen en het organiseren van verdiepende workshops rond het waarom van deze gebruiken, de gelijkenissen en verschillen van vasten in Christendom en Islam."

Deze verbinding werd zondag bezegeld in een traktatie op een Iftar-maaltijd. "Na een stevige instuif zondagmiddag zaten we ’s avonds met 18 jongeren en medewerkers aan de 'Iftar-tafel', uiteraard in twee bubbels. Omwille van de veiligheid moesten we werken met inschrijvingen wat een spontane deelname altijd wat in de weg staat. Toch slaagden we erin om een mooie diverse groep samen te stellen van maar liefst 11 verschillende nationaliteiten! De medewerkers kookten een gevarieerde rijstschotel en de jongeren brachten diverse lekkere desserts mee uit hun culturen. Het was een gezellige avond met veel verhalen en niet te missen een streepje muziek uit verschillende culturen!"