"Job geeft de kans om te groeien, maar zeker ook te vallen"

Schermafbeelding 2024 05 07 om 09 24 39
Melby: "Als nieuwkomer heb ik me nooit een nieuwkomer gevoeld"

Afgelopen zondag, op 5 mei, nam Melby Menten officieel afscheid van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen - Junitas, de werkplek waar ze na haar studies terechtkwam. Afscheid nemen deed ze echter niet zonder een aantal mooie woorden. "Ik ga hier weg met een dubbel gevoel. Omwille van persoonlijke redenen is het aantrekkelijker om terug te keren naar Nederland, maar dat neemt niet weg dat ik het hier enorm zal missen."

"Na mijn studie was ik op zoek naar een boeiende, leerrijke en tevens leuke baan. Ik keek ernaar uit om samen te werken met een multidisciplinair team in het belang van jongeren en hun context. Zo gezegd, zo gedaan werd me na mijn sollicitatie een baan aangeboden. Deze heb ik met beide handen aangenomen, niet wetende dat alles wat ik zocht ook echt in deze organisatie te vinden was. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen - Junitas heeft een heel duidelijk doel en visie, namelijk jongeren niet loslaten. Laat dit net iets zijn wat geregeld in de media onder vuur heeft gelegen. Als nieuwkomer heb ik me nooit een nieuwkomer gevoeld. De collega’s doen hun uiterste best om je meteen op te nemen in het reilen en zeilen van de organisatie, alsook binnen de groep collega’s.

Ik heb de afgelopen jaren erg veel geleerd. Deze baan geeft je de kans om blijvend te ontwikkelen en groeien binnen je vakgebied. Er is ruimte om zelf inbreng of vorm te geven aan bepaalde onderwerpen die behoren tot jouw interessegebied in het werken met jongeren. Je krijgt de kans om opleidingen, cursussen en workshops te volgen vanuit de organisatie en misschien zelf eens een workshop te geven. Daarnaast heeft dit werk me een persoonlijke groei opgeleverd. Als groentje in een vakgebied is het heel erg zoeken naar je eigen persoonlijkheid en naar de opvoedingsstijl die je wil hanteren. De collega’s geven je de kans om je eigen stijl te ontwikkelen en houden niet statisch vast aan een eigen of al bestaande stijl. Er wordt gestreefd naar een dynamisch team waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt op zijn/haar manier. Het geeft de kans om te groeien, maar zeker ook te vallen. Daarnaast staat een ieder voor je klaar om je vragen te beantwoorden of tips en tricks mee te geven. Op 5 mei hield mijn verhaal bij Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen - Junitas, specifiek het Jongenstehuis in Genk, op. De leuke groepsmomenten met de jongens, maar ook zeker de een-op-een-momenten waarbij er zo’n fijne gesprekken mogelijk waren, zullen me bijblijven."