Jonge Belg derde op Don Bosco Filmfestival: "Thema sprak me aan"

DBGYFF 22m85ro

Straffe prestatie van Mohammed Zalbak. Bij de prijsuitreiking van het Don Bosco Global Youth Film Festival (DBGYFF) werd de naam van de jonge Belg opeens genoemd in de categorie 'Live Action 10 minutes'. Beloning? Een straffe derde plaats en 2.000 euro.

Op donderdag 18 en vrijdag 19 november vond het Don Bosco Global Youth Film Festival (DBGYFF) wereldwijd plaats. In meer dan 50 landen werden de geselecteerde films geprojecteerd tijdens feestelijke voorstellingen. Op vrijdag 19 november vond de prijsuitreiking plaats tijdens het slotevenement waar ook Algemeen Overste Ángel Fernández Artime aanwezig was. Wie de prijsuitreiking volgde, hoorde opeens "Third place in the category Live Action 10 minutes: Self Therapy, Mohammed Zalbak from Belgium."

U leest het goed. Uit meer dan duizend inzendingen van over de hele wereld werd de film van de 22-jarige Belg geselecteerd en bekroond met een derde plaats. We gingen met Don Bosco Media langs bij Mohammed om eens te horen wat dit met hem doet.

Dag Mohammed, vertel eens iets over jezelf.
"Ik ben een 22-jarige tv-student aan het RITCS en heb een passie voor filmmaken. Eerst volgde ik een jaar rechten, maar toen besefte ik dat onze tijd op aarde gelimiteerd is. Ik besloot me volledig te richten op doen waar ik van hou, namelijk verhalen vertellen. Hiermee hoop ik een nalatenschap te creëren dat voor altijd zal blijven bestaan. Het liefst kies ik voor onderwerpen en thema's die nog als taboe worden aanzien in een poging ze meer bespreekbaar te maken. Dialoog kan de eerste stap naar verandering zijn en dat is soms nodig om niet te blijven vastzitten in de denkwijzen van het verleden."

Waarom besloot je deel te nemen aan dit filmfestival? Heb je een band met Don Bosco?

"Ik heb geen directe band met Don Bosco, maar het thema (hoop) dat het Don Bosco Global Youth Film Festival centraal stelde, was voor mij de belangrijkste reden om deel te nemen. Gezien de moeilijke tijden waaronder veel mensen hebben moeten lijden sinds de start van de pandemie is het belangrijk en noodzakelijk om deze boodschap te verspreiden en aan te wakkeren. We mogen de hoop nooit opgeven."

Je film heet Selftherapy. Waarover gaat het en welke boodschap wil je meegeven aan de kijker?
"Zelftherapie. Met dit project willen we tonen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn wanneer een psycholoog en een patiënt dezelfde persoon zouden zijn. We volgen het verhaal van Caroline die ervan overtuigd is dat haar eigen leven nemen de enige uitweg is om te ontsnappen uit een moeilijke periode. In een tijd waar steeds meer mensen en voornamelijk jongeren het steeds lastiger hebben met hun mentale gezondheid willen we aan de kijker meegeven dat je er niet alleen voor staat als je een slechte periode doorgaat en dat er hulp beschikbaar is. Professioneel en met de steun van de nabije omgeving."

De jury was alvast mee in het verhaal, want je werd derde in de categorie 'Live Action 10 minutes'. Waarom denk je dat jouw film dat tikkeltje extra had?

"Een jury van een filmfestival krijgt te maken met een onwaarschijnlijke hoeveelheid aan films en mogelijk krijgen ze dus ook te maken met projecten die redelijk gelijkaardig zijn of het thema van eenzelfde perspectief bekijken. Ik denk dat Selftherapy genomineerd is omdat we het verhaal op een unieke manier aanpakken en het vanuit een nieuw perspectief weergeven. Dat kon de jury blijkbaar wel bekoren. Daarnaast geven we een zo persoonlijk en intiem mogelijk beeld van onze protagonist waardoor het makkelijker is om jezelf in haar schoenen te kunnen plaatsen."

Naast de eer was er ook een geldprijs van 2.000 euro voorzien voor de derde plaats. Mag ik zo onbeleefd zijn om te vragen of je al weet wat je daarmee gaat doen?

"Ja hoor, geen probleem (lacht). Momenteel zitten we in de pre-productiefase van een volgende film. Hiervoor hebben we veel mankracht en locaties nodig en dat zal wel wat kosten. Een geldprijs kon dus op geen beter moment komen. Alles zal dus gebruikt worden om ons te helpen met het realiseren van ons volgend project en wie weet krijgen we volgend jaar nogmaals de eer om deel uit te mogen maken van dit geweldig festival."

De winnende film van Mohammed kan u hieronder bekijken. Benieuwd naar de andere films en winnaars? Neem dan een kijkje op deze website.

Opgelet: deze film kan schokkende beelden bevatten. Heeft u vragen over zelfdoding? Bij de Zelfmoordlijn 1813 staat er altijd iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.