Jongere wil meepraten over jongerenbeleid in eigen woonplaats

Inspraak h6aspxj

Vier op de vijf jongeren in Nederland willen hun mening geven over dingen die zij belangrijk vinden in hun gemeente. Drie op de vier jongeren zeggen echter dat er nog nooit om hun mening is gevraagd en twee op de drie hebben het gevoel dat hun mening in hun gemeente helemaal niet meetelt. Dat blijkt uit een peiling die UNICEF Nederland hield onder ruim duizend jongeren.

Bijna alle ondervraagde jongeren vinden dat gemeenten naar hun mening moeten vragen. Belangrijke onderwerpen waar ze graag over willen meepraten zijn onder meer veiligheid op straat, sport en cultuur, onderwijs, gelijke kansen en chill- en speelplekken in de wijk. Tieners op de basisschool willen vaker hun mening geven over dingen die zij belangrijk vinden in hun gemeente dan jongeren op de middelbare school. Meisjes willen iets vaker dan jongens meepraten. Meer dan de helft van de jongeren weet niet welke mogelijkheden er in hun gemeente zijn om hun mening te geven. Van de jongeren die wél inspraak hebben gehad, vindt een grote meerderheid dat hun mening serieus is genomen.

"Schakel de hulp in van bijvoorbeeld jongerenwerkers én jongeren zelf"

"Dit onderzoek laat zien dat jongeren echt willen meedoen, meepraten en meebeslissen in hun gemeente", zegt Nikki Udo van het Nederlands Jeugdinstituut. "Dat is een belangrijke boodschap voor beleidsmedewerkers, maar ook voor wethouders in gemeenten. In de praktijk blijkt het voor hen vaak lastig om jongeren te werven voor bijvoorbeeld projecten of een jongerenpanel. Wanneer dat dan niet lukt, wordt er al snel gedacht: 'jongeren willen niet' en dan blijft het daarbij. Dit onderzoek laat zien dat het tegenovergestelde waar is. Denk niet te lang na, maar ga als gemeente gewoon aan de slag. Kijk wat wel en wat niet werkt en wees kritisch op hoe je jongeren werft. Met een berichtje op de gemeentewebsite ben je er niet. Ga bijvoorbeeld naar plekken waar jongeren zijn, wees creatief. En beter nog: schakel de hulp in van bijvoorbeeld jongerenwerkers én jongeren zelf."

Zowel Don Bosco Spirit uit Utrecht als Don Bosco Deventer hebben al langere tijd een voorbeeldfunctie als het gaat om jongerenparticipatie in de gemeente. Don Bosco Spirit geeft met jongerenpanel U2-B Heard! al jaren gevraagd en ongevraagd advies rondom jongerenbeleid aan de gemeente Utrecht en ook Don Bosco Deventer wil met hun jongerenpanel aan de weg timmeren qua inspraak.

U2-B Heard! ontmoet Hugo de Jonge (2018)