jongeren willen in de klas meer over migratie praten

Jongereen 9281adp

StampMedia voerde in 2020 een onderzoek uit bij 2.500 scholieren uit heel Vlaanderen. In het dossier ‘Other Talk’ polst de jongerenorganisatie naar de positie van jongeren tegenover migratie.

Het onderzoek, dat in samenwerking met de KU Leuven gebeurde, kadert in een breder gelijknamig programma van 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen om het publieke debat rond migratie te ontmijnen en te nuanceren. StampMedia wil hiermee vooral meer inzicht krijgen in hoe jongeren een weg vinden in het beladen maatschappelijke debat over migratie.

De meest opvallende conclusie? Jongeren zijn zelf vragende partij voor meer gesprekken over migratie in de klas. “Dat we zo weinig klasgesprekken over migratie voeren, vind ik jammer”, vertelt Aline, vijfdejaars Moderne Talen-Wetenschappen. “Ik denk dat leerkrachten niet goed weten welke houding ze moeten aannemen om over een thema als migratie te praten. Ik denk dat ze bang zijn dat zo’n gesprek de klas zal verdelen of dat er ruzie zal ontstaan.”

“Ik zou het wel fijn vinden om met mijn klasgenoten over migratie te praten”, klinkt het bij Eli, derdejaars Grieks-Moderne Talen. “Dan hoor ik ook eens een andere mening dan die van mijn ouders en zou ik meer inzicht krijgen in wat andere mensen denken.”

Het volledige artikel lezen? Dat kan hier. Het volledige dossier ‘Other Talk’ kan je hier bekijken.