Kees Smeele sdb: “Luisteren naar de jeugd is zó belangrijk”

Kees20 Smeele201 dclb83q

Kees Smeele is bijna 50 jaar salesiaans missionaris in Congo geweest, waar hij hart en ziel gaf aan het werk met Afrikaanse jongeren. "Ik heb even geen tijd voor je", stond niet in zijn woordenboek. Eind 2020 overleed Kees Smeele in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Vanwege de coronamaatregelen kreeg de afscheidsviering een voor Afrika ongewoon karakter, want die mocht alleen in beperkte kring plaatsvinden. Daarom zal er aankomende maandag 13 september - de geboortedag van Kees - alsnog een herdenkingsviering plaatsvinden in Soest.

In de voorloper van het Don Bosco magazine is een kort interview met Kees Smeele te lezen, waarin hij vertelt over zijn werk in Congo:

“Op school kreeg ik het boek van pater Charles Dury over het leven van Don Bosco in handen. Het sprak me zo aan dat ik dacht: ‘Dit is het, met hem ga ik in zee. Met hem wil ik verder leven en werken.’ Na de nodige etappes werd ik Salesiaan van Don Bosco. Dat was nog maar een begin en ik moest nog volwassen worden. Nu begrijp ik hem en zijn opvolgers veel beter en word ik nog steeds door hen geïnspireerd. Mijn geloof is er door gegroeid. Zijn manier van leven, luisteren en stimuleren probeer ik nog steeds te volgen in mijn werk met en voor de jeugd in Afrika. Al die jaren ben ik steeds beter gaan zien wat Don Bosco eigenlijk bedoelde. Luisteren naar de jeugd is zo belangrijk! ‘Ik heb even geen tijd voor je’ bestaat eigenlijk niet."

'Je deur piept zo', zei Don Bosco tegen hem, 'de jongens durven niet bij je binnen te komen!'

"Don Bosco zei ooit tegen een medebroeder: ‘Je zou wat olie moeten kopen.’ ‘Waarom?’, vroeg hij. ‘Je deur piept zo, de jongens durven niet bij je binnen te komen.’ Don Bosco wilde zeggen: je moet wat meer contact zoeken met hen. Dat was écht Don Bosco; zijn medewerkers aansporen om liefdevol en open te zijn. Dat is wat ik ook probeer in Congo; openstaan en luisteren naar wat de leerlingen en straatkinderen te vertellen hebben. Ik heb jaren met stenen en beton gebouwd, maar daarom ben je zelf nog niet van beton. Iedereen heeft van tijd tot tijd een luisterend oor nodig en bemoediging. Werken met en voor straatkinderen is niet eenvoudig, maar wel dankbaar werk."

Toekomstmuziek voor Afrika
"Natuurlijk kunnen wij niet de hele wereld veranderen, maar wel onze omgeving en de sfeer. Het gaat om mensen, medemensen, die ook recht hebben op wat geluk. In moeilijke tijden zeg ik altijd tegen Don Bosco: ‘Het is jouw werk, ik ben maar een hulpje hoor.’ Maar Don Bosco en Maria - onze moeder - zijn er altijd, als het even niet meezit. Soms vragen mensen: Wanneer blijf je nu voorgoed in Nederland? Wat een vraag... Ze kunnen beter vragen wanneer mijn vliegtuig gaat om zo snel mogelijk weer bij mijn mensen te kunnen zijn. Na zoveel jaar kun je de mensen daar niet zomaar loslaten. Zij hebben niet alleen ons nodig, maar ik heb hen ook nodig. We moeten samen werken aan een betere toekomst. Ik dank Don Bosco dat ik daar mag werken en de mensen, jong en oud, wat toekomstmuziek mag brengen. En dat ik mijn Afrikaanse medebroeders nog steeds kan bemoedigen en aansporen om hun eigen volk lief te hebben. Don Bosco is mijn hele leven al ‘mijn vedette’ en dat is hij nog steeds…”

KEES SMEELE
Salesiaan van Don Bosco

  • Geboren te Voorburg op 13 september 1938
  • Geprofest als salesiaan-coadjuteur op 16 augustus 1957
  • Uitgezonden naar de missie in Congo op 18 januari 1971
  • Overleden te Kinshasa, hoofdstad van Congo, op 19 december 2020