"Kinderen op creatieve wijze leren omgaan met diversiteit"

Sint Lambertus of5bwh1

In basisschool Don Bosco Sint-Lambertus Heverlee stond de laatste week van september in het teken van diversiteit. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd en de week werd afgesloten met een uitgebreide 'Dag van de Diversiteit'.

"Elk schooljaar zetten wij in op diversiteit omdat kinderen hier elke dag mee in aanraking komen, ook binnen onze school", legt zorgcoördinator Lindsay Van Vlasselaer uit. "Enerzijds hebben wij een grote culturele diversiteit in het hartje van Heverlee, anderzijds komen onze kinderen ook dagelijks in contact met fysieke en socio-emotionele verschillen. Iedereen is anders en dat maakt ons uniek."

Graadoverschrijdend project
Omdat de Don Boscoschool fier is op haar diversiteit werkte ze een mooi project uit. "Het project is graadoverschrijdend en werd samen met Windekind, waarmee we in een inclusieproject zitten, uitgewerkt", gaat Lindsay verder. "Kinderen kookten gerechten uit verschillende culturen, ontdekten kunst uit verschillende landen of ervaarden hoe het is om motorisch beperkt te zijn."

De leerlingen werden een week lang ondergedompeld in verschillende culturen.

Dag van de Diversiteit
Als kers op de taart sloot de school uit Heverlee de week af met een fameuze 'Dag van de Diversiteit'. "In de voormiddag organiseerden we workshops zoals dotpainting, koekjes bakken, rolstoelbasketbal, yoga, volksdans... In de namiddag gingen we onze vrijetijdsbesteding en interesses van dichterbij bekijken. Kinderen konden genieten van een prentenboek met verwerking, creatief aan de slag gaan, een multicultureel spel op het kerkplein spelen, affirmaties ontwerpen, enzovoort. Het werd een geslaagde dag voor groot en klein."

"Het enthousiasme en respect was overal voelbaar. Dat is alles wat we voor onze opgroeiende jeugd kunnen wensen"

Ouderbetrokkenheid
Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders hebben ervan genoten. "Zij werden mee ingeschakeld om dit hele gebeuren vorm te geven. Op die manier willen we inzetten op ouderbetrokkenheid en de drempel voor onze anderstalige ouders verkleinen. Het enthousiasme was overal voelbaar en het respect naar en voor elkaar des te meer. Dat is alles wat we voor onze opgroeiende jeugd kunnen wensen."