Kinderen uit kwetsbare gezinnen kunnen bij Akindo batterijtjes opladen

Schermafbeelding202018 11 0920om2012 10 39 6x014vs

Minstens een op de vijf Belgen leeft vandaag in armoede en heeft niet de mogelijkheid om met vakantie te gaan. Daarnaast hebben vele kinderen die in dagcentra of residentiële instellingen verblijven niet altijd de kans om hun batterijtjes even op te laden. Akindo wil op die nood inspelen en kinderen uit maatschappelijk kwetsbare situaties geven waar ze recht op hebben: vakantie!

Akindo vzw organiseert intussen al meer dan vijftig jaar onvergetelijke vakanties voor meer dan 400 kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare situaties. Met Akindo op vakantie gaan, betekent voor die doelgroep een echt avontuur.

Ze kunnen alle zorgen even vergeten, helemaal kind zijn en vriendschappen opbouwen in een fijne, onbevooroordeelde omgeving. Op jaarbasis organiseert Akindo zeven zomerkampen voor kinderen tussen vier en twaalf jaar en twee zomerkampen voor jongeren tussen dertien en zestien jaar.

Tijdens de krokusvakantie en in het najaar organiseert Akindo jongerenvakanties. Tijdens de kerstvakantie vindt ook een kerstkamp plaats voor kinderen die thuis geen warme kerst kunnen vieren.

Vrijwilligers, het hart van Akindo

Akindo is gezegend met een uitgebreid vrijwilligersnetwerk dat bestaat uit zo’n 270 creatieve, geëngageerde jongeren en volwassenen uit alle leeftijdscategorieën en met uiteenlopende talenten, die zich met hart en ziel inzetten. Zonder toegewijde vrijwilligers zijn er geen vakanties. De animatoren staan in voor de begeleiding van de kinderen en jongeren. Voor een animator houdt een Akindo-vakantie niet op met de laatste kampdag. Ze ontdekken dat er meer is in België dan ‘vrienden, de jeugdbeweging en studies’. Er zijn kinderen die zonder hun ouders opgroeien, er zijn tieners bij die amper kunnen lezen en schrijven. Ze leren kinderen kennen met maar één paar schoenen, kinderen die maar één maaltijd per dag krijgen, maar ook vele kinderen die vast zitten met hun emoties en bij wie een positief zelfbeeld vaak ver te zoeken is.

Het aanvankelijk vrijwilligersengagement groeit vaak tot een dieper engagement. Zo slaat een Akindo-vakantie een brug tussen twee werelden. De kinderen en jongeren beleven een onbezorgd, warm avonturenkamp waar ze echt meetellen en nieuwe kansen krijgen. De animatoren ontdekken een andere wereld: de Vierde Wereld. Voor de meeste animatoren betekent deze indringende vakantie-ervaring dan ook een rijke levenservaring.

Daarnaast doet Akindo een beroep op logistiek vrijwilligers:

  • een keukenteam een schoonmaakteam
  • vrijwilligers die de kinderen willen vervoeren
  • een technisch team een fietsenmaker
  • een oogarts
  • een tandarts
  • een huisarts

Noem maar op. Ook zij zijn een niet te missen groep in het Akindo-gebeuren.

Via deze groepsvakanties kunnen vrijwilligers, kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare milieus samen genieten van zinvolle vrije tijd en leren zowel de vrijwilligers als de kinderen vaardigheden aan om gesterkt, verbonden en positief in de samenleving te staan. Als één familie proberen we zo’n kampweek op een spelende manier voor iedereen onvergetelijk te maken. Zo bevordert Akindo hun algemeen welzijn en integrale ontwikkeling en geven we als jeugdorganisatie mee vorm aan een sociaal geëngageerde samenleving.

Bron: Koerier 2018/2, p. 12