Kippen Tik en Tok krijgen warm stekje in 't Kinderkasteeltje

Tik 1 2
Begeleider/kip Tik wordt bewonderd door de kindjes

“Wat denk je? Zouden we het aandurven? Echte kippen in onze kinderopvang? Zou dat wel mogen van Kind en Gezin? Wat gaat de directie daarvan zeggen?" Deze vragen spookten in april 2022 door het hoofd van de medewerkers van kinderdagverblijf 't Kinderkasteeltje, een afdeling van vzw Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. Maar Pasen stond voor de deur en wie Pasen zegt, zegt eitjes …

"Het moeten niet altijd eitjes van chocolade zijn", dachten de begeleiders van de baby-afdeling en zo groeide een idee ... "Er werd gewikt en gewogen en uiteindelijk gingen we aan de slag!", leggen ze uit. "Er werd een verblijf gemaakt en de buitenruimte werd aangepakt. Daarna werden twee kuikentjes aangekocht die - letterlijk en figuurlijk - een warm plekje kregen in de leefgroep: een must om hen te laten wennen aan de nabijheid van kleine kindjes. De warmtelamp ’s nachts laten branden was natuurlijk geen optie, dus elke avond werden de kuikentjes meegenomen door een begeleider."

Tik en Tok

De volgende stap: een naam kiezen. "Er was bij de begeleiding twijfel tussen Georgina en Georgette, Mieke en Maaike of Tik en Tok. Gelukkig liep een van de kindjes in de zaal. Toen hij ‘Tik en Tok’ hoorde, kwam hij vragen: 'Tik en Tok? Tik en Tok?' Het was snel duidelijk: Tik en Tok zou het worden. Een korte naam en gemakkelijk uit te spreken door onze peuters. We moesten niet meer twijfelen."

Tik 2
Tik en Tok groeiden intussen uit tot heuse kippen.

Van kuiken tot kip

We zijn een jaar later. "De ‘kuikentjes’ zijn intussen heuse tamme kippen geworden", klinkt het bij de begeleiding. "Tik en Tok lopen vaak tussen de kinderen, uiteraard steeds onder het wakend oog van een begeleider. Onze kinderen voelen zich allemaal aangetrokken tot onze nieuwe teamleden. De kipjes zijn écht deel geworden van de dagelijkse werking binnen de leefgroep, zowel voor de kinderen als begeleiders."

"De oudste kinderen worden betrokken bij het eten geven van de kippen, het proper maken van het hok en zullen binnenkort ook eitjes kunnen rapen. We hebben er een volledig ondernemingsplan voor opgemaakt: de eitjes worden verkocht aan de personeelsleden die werkzaam zijn op de site en van de opbrengst kopen we het eten en het schaafsel aan."

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Een project om trots op te zijn. "We zijn inderdaad best trots op het uitwerken van een SDG (duurzame ontwikkelingsdoelen) op peuterformaat! We brengen onze kleine kinderen dichter bij de natuur, laten hen kennismaken met het leven en de zorg voor dieren, brengen ze respect bij voor de natuur en dat alles vanuit het idee ‘vroeg begonnen is half gewonnen’."

Tik 3
De kindjes geven Tik en Tok graag een warm thuis.