Klimaat van angst houdt Ecuador in zijn greep

Schermafbeelding 2024 02 27 om 12 33 16
provinciaal van Ecuador Marcelo Farfán

Stilte in Ecuador, althans zo lijkt het toch. Ruim anderhalve maand geleden, op 8 januari 2024, kondigde president Noboa nochtans de noodtoestand af in het kader van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en als gevolg van het ernstig toegenomen niveau van het drugsgeweld. De situatie is momenteel in de meeste gebieden onder controle, maar het geweld laat sporen na. Dat vertellen onze contacten in Ecuador en bij VIA Don Bosco.

Enkele dagen na het uitroepen van de noodtoestand stuurde de provinciaal van Ecuador, salesiaan Marcelo Farfán, een officiële verklaring de wereld in. "Ons land verkeert in een situatie van onveiligheid. Delinquentie en georganiseerde misdaad hebben ervoor gezorgd dat de bevolking in een permanent klimaat van wantrouwen en angst leeft. De alliantie van lokale bendes met internationale drugskartels heeft Ecuador veranderd in een gebied waar de controle over de drugshandel gewelddadig wordt betwist."

Focus op online lessen

De gevolgen voor de salesiaanse werken in Ecuador vielen al bij al mee. "In het licht van de laatste gebeurtenissen is het belangrijk om te melden dat alle salesianen normaal kunnen werken en dat de fysieke structuren van onze gemeenschappen niet zijn aangetast", aldus de provinciaal. "In steden als Esmeraldas en Guayaquil zijn wel enkele families in de buurt van de salesianen slachtoffer geworden van afpersing door criminele bendes. Om de veiligheid van collega's in salesiaanse gemeenschappen en werken te garanderen, zijn de face-to-face lessen in onze salesiaanse schoolcentra geannuleerd en zal er vooral digitaal gewerkt worden."

Een opvanghuis moest sluiten vanwege toenemende onveiligheid
Amélie (VIA Don Bosco)

Meest gewelddadige land

Amélie Janssens is projectcoach bij VIA Don Bosco en coördineert het Andesprogramma waar Ecuador deel van uitmaakt. Zij staat in contact met verschillende partners en gaf begin deze maand een update. "De situatie in Guayaquil is behoorlijk gespannen. Ik weet dat onze salesiaanse partners een van hun Acogida (opvanghuizen) in een arme wijk hebben moeten sluiten vanwege de toenemende onveiligheid. De salesiaanse centra in Quito zijn intussen weer geopend. In de eerste dagen na de rellen kreeg iedereen te horen dat ze thuis moesten blijven, maar intussen loopt alles daar weer 'normaal'. Daarnaast is er in het hele land ook nog steeds een avondklok van kracht, al is die eind januari versoepeld."

Ecuador werd eerder al uitgeroepen tot meest gewelddadige land in Latijns-Amerika en ook het reisadvies van de Belgische overheid wijst daarop: 'Niet-essentiële reizen naar Ecuador worden afgeraden. Belgen ter plaatse wordt aangeraden een uiterste voorzichtigheid aan de dag te leggen op heel het grondgebied en om in het bijzonder verplaatsingen naar de provincies Guayas (met inbegrip van Guayaquil) en Esmeraldas te vermijden.'

Auteur: Tim Bex