Kom naar de lezing 'Heilige liefde' op 27 november in Simpelveld

Heilige20aandacht ef3cf7j

Deze lezing wordt gehouden door Francien van de Beek in museum De Schat van Simpelveld, waar ook de tentoonstelling Alles uit liefde te bezichtigen is. Dit alles ter gelegenheid van het 400e sterfjaar van de heilige Franciscus van Sales.

Francien van de Beek (1951) is auteur van Heilige aandacht – meditatie oefeningen van Franciscus van Sales (2007) en Heilige liefde – wanneer uw wil en mijn wil samenvallen (2021). Ze besteedde een belangrijk deel van haar leven aan het bestuderen van meerdere religieuze tradities. Franciscus van Sales is haar patroonheilige.

Niet voor niets is Franciscus van Sales de patroonheilige van veel schrijvers. Zijn poëtische taal doet de mens vertragen en maakt het stil van binnen. Betrokken als hij is bij de menselijke ziel die zoekt naar religieus leven neemt hij de lezer mee in de hoop dat ze goede overwegingen in zijn teksten zullen vinden. Daarin is hij bescheiden en wil hij niemand voorbijstreven. Hij houdt van zijn Kerk, van de Liefde, en beseft dat een kloosterleven niet voor iedereen is weggelegd. Juist daarom is hij gaan schrijven, aan velen, om hen te helpengodvruchtig te leven in een wereld vol beweging. In zijn boek Inleiding tot het devote leven richt hij zich tot Philotea. In het boek Verhandelingen over de liefde tot God gebruikt hij als aanhef Theotimus. Vrouwen en mannen waren voor hem gelijk. Hij wist als geen ander hoezeer de menselijke geest kon verlangen naar diepgang, naar stilte, naar geestelijk leven. Hij was zich bewust van de tijd waarin hij schreef. Francien van de Beek hertaalde deze twee boeken naar de huidige tijdgeest, omdat ze voor haar nog steeds van grote waarde zijn.

De lezing is op 27 november 2022 om 14:30 uur in museum De Schat van Simpelveld, Kloosterstraat 68, 6369 AS te Simpelveld.

Auteur Francien van de Beek