Koningin Mathilde sluit mondiale onderwijsconferentie af

Layer2076 ggj1axu

Koningin Mathilde als SDG Pleitbezorger in dialoog met leerlingen en schooldirecties uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en België en sluit internationale conferentie én campagne rond het recht op onderwijs af.

Koningin Mathilde nam deze namiddag deel aan de slotdag van de mondiale onderwijsconferentie van VIA Don Bosco, een Belgische onderwijs ngo die dit jaar de spreekbuis is voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Als Belgische Pleitbezorger voor deze internationale doelstellingen schenkt de Koningin met haar bezoek extra aandacht aan de 4de doelstelling rond de toegang tot kwalitatief onderwijs, waar de ngo zich dagelijks voor inzet.

Koningin Mathilde ging boeiende gesprekken aan met jongeren, schooldirecties en vertegenwoordigers van tewerkstellingsinitiatieven uit de 4 continenten en 12 landen (India, Mali, Benin, DR Congo, Kameroen, Tanzania, Madagaskar, Peru, Bolivia, Ecuador, El Salvador en Haïti) waar VIA Don Bosco technische en beroepsopleidingen voor jongeren ondersteunt.

De Koningin uitte de volgende bemoedigende woorden:

« Het is belangrijk om jongeren een stem te geven, zodat ze een actieve rol kunnen spelen in de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling »

Deze onderwijsconferentie is het hoogtepunt van een maandlange campagne (2 sept – 5 oktober) die VIA Don Bosco voert voor het recht op kwaliteitsvol onderwijs wereldwijd. Meer dan 265 miljoen meisjes en jongens kunnen vandaag de dag namelijk nog steeds niet naar school. De rondetafelgesprekken met de Koningin sluiten dan ook vijf intensieve dagen van dialoog en interculturele uitwisseling af rond de socio-professionele integratie van kwetsbare jongeren via beroepsonderwijs, tewerkstellingen en opleiding tot ondernemerschap.

Als afsluiter van het bezoek sprak een leerling van de school de Koningin en alle aanwezige leerlingen en genodigden toe over het belang van recht op onderwijs.