"Kunnen groeien dankzij mijn kwalitatieve opleiding"

VIA20 Don20 Bosco wdgcwy0

VIA Don Bosco werkt sinds 2006 samen met de salesiaanse gemeenschap in Benin. Niet alleen om kwetsbare jongeren de beste beroepsopleiding te bieden, maar ook om hen actief te begeleiden naar de arbeidsmarkt. In het tweemaandelijkse tijdschrift 'Samen op weg' lezen we het verhaal over de samenwerking tussen VIA Don Bosco en Baobab Express.

Onze partnerscholen en tewerkstellingsbureaus hebben een breed netwerk ontwikkeld dat als brug naar de arbeidsmarkt fungeert. Dat komt zowel ten goede aan de jongeren, als aan de bedrijven die geschoold en gekwalificeerd personeel zoeken. Alhoewel er in het land een tekort is aan gediplomeerden met een technische opleiding, is de werkloosheid bij jongeren extreem hoog. Een partnerschap met het bedrijf Baobab Express is een succesverhaal van het tewerkstellingsbureau van Parakou, onze lokale partner.

Betere toegang
Benin is ongeveer vier keer groter dan België en acht keer kleiner dan buurland Nigeria. Het land kende een solide economische groei vanaf 2016, tot in 2020 Covid-19 deze groei vertraagde. Het bedrijf met sociale impact ‘Baobab Express’ is een voorbeeld van vooruitgang in de transportsector. Het zet stipte bussen in die over de noord-zuidas van het land rijden, waardoor de toegang tot de verschillende regio's voor heel wat mensen is verbeterd. Vroeger doorkruisten de kleine niet-georganiseerde bestelwagens, de taxis-brousse, het land en zij gebruikten illegale benzine uit Nigeria. Zij waren een kopzorg voor de mensen die wilden reizen, maar dat niet alleen. De arbeidsomstandigheden in die informele sector waren slecht en boden weinig professionele perspectieven aan de jongeren die er werkten.

De bussen van Baobab Express.

Bij Baobab Express, met hoofdzetel in Parakou, gaat alles goed. Tientallen bussen doorkruisen elke dag het land. Door haar snelle groei zoekt het bedrijf voortdurend technisch gekwalificeerd personeel om haar klanten een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen bieden. Zij wil ervoor zorgen dat haar uitgebreide busnetwerk veilig, comfortabel en stipt is.

Het Collège Privé d'Enseignement Technique (CPET), een beroepsschool in Parakou, maakt deel uit van het salesiaans netwerk. Het is reeds tien jaar een partner van VIA Don Bosco. Met meer dan 700 leerlingen is het een belangrijke speler op het vlak van beroepsonderwijs in het noorden van Benin. De zetel van het tewerkstellingsbureau dat de leerlingen naar de arbeidsmarkt begeleidt, bevindt zich in die school. Het is dankzij dat tewerkstellingsbureau dat een samenwerking met Baobab Express in 2015 werd opgestart.

Enkele leerlingen van de school in Parakou.

Sinds 2018 heeft dat partnerschap tussen onze beroepsschool en Baobab Express vijfentwintig leerlingen de kans gegeven om stage te lopen en vijf jongeren hebben daardoor een job gevonden na hun opleiding. Voor deze leerlingen vormen de stages vaak een unieke kans om praktische ervaring op te doen tijdens hun studies, en ook om nieuwe competenties te verwerven en te ontdekken waar hun talenten liggen.

Evenementen en uitstappen
In het kader van die nauwe samenwerking laat Baobab Express de school toe om af en toe gebruik te maken van hun autobussen voor verschillende evenementen of uitstappen die georganiseerd worden voor de leerlingen. Zoals bijvoorbeeld voor het jaarlijks forum over de tewerkstelling van jongeren, dat georganiseerd wordt door het tewerkstellingsbureau in samenwerking met de school en met verschillende partners uit de bedrijfswereld.

Edmond (32 jaar), oud-leerling van de school, vertelt ons over zijn werk bij Baobab Express: “Het tewerkstellingsbureau bracht mij in contact met Baobab Express voor een betaalde stage als auto-onderhoudsmonteur. Na mijn stage van 3 maanden kreeg ik er een vast contract aangeboden. Het tewerkstellingsbureau bleef voor mij een grote steun. Ze gaven mij advies van onschatbare waarde. Dat heeft mij in staat gesteld om hogerop te geraken in het bedrijf.”

“Ik werk nu reeds drie jaar bij Baobab Express en het is voor mij een prachtige ervaring. Ik merk dat mijn verantwoordelijken mij sterk appreciëren, vooral door de kwaliteit van mijn werk. Dat heb ik te danken aan de kwaliteit van de opleiding die ik genoot. Toen ik startte bij Baobab Express werd ik ter plaatse nog verder opgeleid op het gebied van het opsporen van storingen en het herstellen en onderhouden van de motoren van de Baobab Express-bussen. De opleiding die ik op mijn school heb genoten, is duidelijk een grote troef geweest bij mijn aanwerving.”

We wensen Edmond alle succes in zijn verdere loopbaan en hopen dat nog vele jongeren uit Benin in zijn voetsporen mogen treden dankzij jullie steun!

Edmond (32 jaar).