Leerkrachten aan het woord op 'Dag van de leerkracht'

Adam winger UFG04g43hqs unsplash

Het is vandaag de internationale 'Dag van de leerkracht'. Op deze dag worden leerkrachten in de bloemetjes gezet voor al het belangrijke werk dat ze doen. In het radioprogramma 'Radio2 Wijs' gaf presentatrice Karolien Debecker een aantal leerkrachten de kans om zich te richten tot ouders en grootouders.

Catherine is leerkracht techniek. Uit een rondvraag bij haar collega-leerkrachten blijkt één ding alvast sterk naar voren te komen: ze vragen ouders meer geduld te hebben. “We krijgen soms mails van ouders die metéén een antwoord verwachten, ook ’s avonds. En ook in de hulp naar hun kinderen toe, willen ouders het liefst dat we meteen beschikbaar zijn. Maar ze vergeten dat we soms wel honderd leerlingen moeten helpen. Vaak krijgen we ook opmerkingen over de leerstof. Dan sturen ouders een mailtje met de vraag waarom hun kind maar een bepaald stuk aangeleerd krijgt. Dat is nu eenmaal hoe leren gaat: we bieden de leerstof in stukjes aan, zodat het behapbaar blijft. Daarom willen we ook vragen aan ouders om wat meer vertrouwen te hebben in ons. We hebben hiervoor gestudeerd en zijn altijd bezig met het belang van het kind. Dat is onze prioriteit."

Daisy, leerkracht godsdienst, sluit zich hierbij aan. “Ouders vergeten soms dat wij - zowel jij als ouder en wij als leerkracht - hetzelfde doel hebben: we willen je kind vooruithelpen en verder brengen in het leven. En ja, dan worden er soms al eens dingen gezegd die niet zo tof zijn. Dat is niet om je kind de grond in te boren, integendeel. Maar sommige ouders denken dan meteen dat we een "pik" hebben op hun kind.”

Nele, die als directrice een team van leerkrachten aanstuurt, vraagt ouders om stil te staan bij hoe er thuis over school gepraat wordt. Als je als ouder met vertrouwen en positivisme over de school praat, dan pikt je kind dat op. Dat bevordert het leren.

“Wees ook alsjeblieft niet te perfectionistisch”, voegt leerkracht Charlotte eraan toe. “Tot voor kort konden ouders in onze schoolapp onmiddellijk de resultaten van hun kinderen raadplegen. Nog voor ze zelf wisten hoeveel ze gescoord hadden, kregen kinderen thuis al op hun kop. Dit systeem hebben we gelukkig aangepast. Nu kunnen ouders de punten pas na een week bekijken. Zo willen we kinderen veilig stellen van de perfectionistische trekken van hun ouders.

“Ook ik heb het idee dat de ouders van nu het veel moeilijker vinden om toe te geven dat hun kind slechte punten heeft of iets fouts doet”, treedt leerkracht Daisy bij. “Fouten maken mag! Anders kan je niet leren. Dat probeer ik elke dag duidelijk te maken aan mijn leerlingen.”

Aan alle leerkrachten zeggen we vandaag:

Dag van de leerkracht

Auteur: VRTnws