Leerling Don Bosco Genk debatteert in het Vlaams Parlement

Jaan 9rbjr7v

Het Vlaams Parlement was begin mei het strijdtoneel voor een kleine 200 Vlaamse scholieren die debatteerden over ongelijkheid in de wereld. Eén van de deelnemers was Jaan Peeters, een leerling van het zesde jaar Sociaal en Technische Wetenschappen in Don Bosco Genk.

De stad Genk bood gedurende het hele schooljaar aan scholieren de mogelijkheid om op woensdagnamiddag deel te nemen aan het KRAS-project om zo ervaring in het debatteren op te bouwen. Een tiental leerlingen ging op het aanbod in. Sinds oktober komen jongeren uit Genkse scholen op regelmatige basis samen samen om te discussiëren over ongelijkheid op allerlei gebieden: seksualiteit, leeftijd, welvaart, religie, enzovoort. Via rollenspelen leren jongeren om standpunten te verdedigen.

Naar het Vlaams Parlement
Jaan onthoudt van de debatten vooral dat ongelijkheid een moeilijk thema is. "Wat is ongelijkheid, welke ongelijkheid is onacceptabel en welke ongelijkheid is aanvaardbaar?" De scholieren werden woensdag 4 mei ontvangen in het stadhuis in Genk waar ze tips kregen van lokale politici om hun standpunten te verdedigen in het parlement. Een voorbereiding die heel zinvol was.

Op 6 mei trokken zo’n 600 Vlaamse scholieren voor één dag naar Brussel waar ze in de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement hun meningen officieel op tafel mochten leggen. Jaan zat in een groep jongeren die in het Vlaamse Parlement debatteerde over het ontstaan van ongelijkheid en de invloed van oorlogen en conflicten op deze problematiek. De groep zag een rol weggelegd voor onderwijs en opleiding om conflicten en dus ongelijkheid te vermijden. In de grote aula van het Vlaams Parlement stelde Jaan de aanbevelingen van zijn groep voor, daarna volgde een stemming in de plenaire vergadering. KRAS is zeker een topervaring voor maatschappelijk geëngageerde leerlingen!