Leerling Gentse Don Boscoschool wint wetenschapswedstrijd

Bekendmaking michiel de mulder in sint pietersinstituut gent zoo science 09062023 3 1
Michiel wint bij de 10- tot 12-jarigen. ©ZOOScience

Drie kinderen tussen 8 en 14 jaar werden door ZOO Science, het onderzoeksteam van dierenparken ZOO van Antwerpen en ZOO Planckendael, verkozen tot winnaars van de 'ZOO Science Jongste Wetenschapper 2023'. Met deze wedstrijd ging de organisatie op zoek naar de onderzoekers van morgen.

Uit meer dan honderd inzendingen werden drie winnaars gekozen in drie categorieën: 8- tot 10-jarigen, 10- tot 12-jarigen en 12- tot 14-jarigen. Bij de winnaars niemand minder dan een leerling uit Don Bosco Gent - campus Sint-Pieters. Michiel (12) won met zijn onderzoek 'Determineren van een slangensoort'.

Slangenhuid in de Ardennen

Op vakantie in de Ardennen vindt Michiel een slangenhuid! Maar … van welke slang komt dat vel? De slangenhuid neemt hij mee naar huis om er onderzoek op te doen. Michiel doet heel veel vooronderzoek en zoekt talloze zaken op over de slangensoorten uit België. Door verschillende onderzoekstechnieken te gebruiken en een eliminatiemethode toe te passen, ontrafelt hij stap voor stap het mysterie van de slangenhuid. Hij trekt met zijn volledige onderzoek naar expert en wetenschapper Tom Hellebuyck, die hem nog een schat aan informatie meegeeft én Michiels conclusie bevestigt: Michiel heeft de huid van een ringslang gevonden!

"Passie voor dieren"

"Nu kan ik mijn onderzoek tonen aan iedereen in Vlaanderen", aldus een stralende Michiel. "Ik ben er heel trots op. Ik wil later iets doen met wetenschap en onderzoek, liefst over dieren. Het interesseert me hoe dieren leven, eten en wat ze allemaal doen."

Goed nieuws, want Michiel mag samen met de andere winnaars een dag meedraaien als wetenschapper in de ZOO van Antwerpen en ZOO Planckendael. Proficiat, Michiel!