Leerlingen bouwen elektrisch aangedreven karts

Schermafbeelding202019 02 0220om2012 14 16 xec53x5

Leerlingen op Don Bosco TI Helchteren maken hun eigen karts. Kristof Loos, leerkracht elektriciteit en Danny Hendricks, technisch adviseur afdeling elektriciteit, geven uitleg.

Kristof Loos: "We hebben van een benzine kart een elektrische kart gemaakt met een 10 kilowatt motor erin. Die is ook voorzien van batterijen zodat we kunnen rondrijden. Dat is ook het grote voordeel met wat we met de leerlingen willen doen: we willen een groot geïntegreerd project maken, waar zowel elektriciteit, electronica als andere richtingen mee verbonden zijn. We merken dat karts en rondrijden de leerlingen heel fel aanspreekt. Zeker ook met het STEM-onderwijs, hebben we eervoor gekozen om een elektrische kart te gaan bouwen."

Vindt u het een goede voorbereiding voor de leerlingen op 'het elektrisch rijden van de toekomst'?

Kristof Loos: "We kunnen het maar proberen. Ik denk dat het voor de leerlingen wel heel leerzaam is geweest. Ook de nieuwe technologie van de motoren, hoe dat deze worden aangestuurd en dan de electronica die erbij kwam. Ik denk dat dit een zeer leerrijk en interessant project geweest is voor hen."

Danny Hendricks: "We proberen onderwerpen te vinden die aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen. Ze mogen er ook met rijden, dus dat sluit zeker aan bij hun interesses. bovendien willen we ook inzetten op de technologie van de toekomst. We denken aan de elektrische auto's, maar ook het opladen van deze karts gebeurt op een milieuvriendelijke manier met zonnepanelen en een windmolen."