Leerlingen Don Bosco Hoboken op koninklijke audiëntie

Dbh 3j6jwef

Op woensdag 14 oktober zakten enkele leerlingen van Don Bosco Hoboken af naar het Koninklijk Paleis in Brussel. Tiebe Caenen, Rik Van Haute, Ruben Koningsveld en Jasper Van Cauteren trokken naar daar met Erik Marynissen, Sebastiaan Debroyer en kersvers directeur Kristien Van der Smissen voor de uitreiking van de Prijs Focus Aarde van de stichting Koningin Paola in samenwerking met de stichting Dirk Frimout.

De GIP’s HydroPower (van Jan, Tiebe en Rik) en Helium Animal (van Ruben en Jasper) behaalden in juni een finaleplaats. Eind augustus mochten ze hun eindwerk presenteren voor een twaalfkoppige jury van Belgische wetenschappers, onder leiding van de heer Dirk Frimout. Ze werden verwelkomd op het Koninklijk Paleis voor de officiële uitreiking.

De uitreiking gebeurde onder het toeziend oog van Koningin Paola en Koning Albert. Handen schudden zat er helaas niet in en ook de receptie werd geannuleerd. Toch was het een hele eer om met het koningspaar op de foto te mogen en niet voor de minste prijzen.

Opnieuw tweede prijs
Helium Animal behaalde een tweede prijs en Hydropower een zesde prijs. Het is al de vijfde keer in zes jaar dat 6TIW’ers van Don Bosco Hoboken een tweede prijs in ontvangst mogen nemen. In diezelfde zes jaar behaalden we bovendien ook nog een vijfde prijs, een vierde prijs en een eerste prijs.

Helium Animal is een onderzoek naar alternatieven voor de gekende drones. Ruben en Jasper onderzochten de mogelijkheden van helium en deden materiaalonderzoek naar ultralichte stoffen. Daarnaast bestudeerden ze de verschillende manieren waarop dieren zich door de lucht of het water verplaatsen om op die manier hun vaartuig aan te sturen. Ze maakten verschillende testopstellingen om dit te onderzoeken.

Met Hydropower onderzochten de leerlingen de toepassingen van waterstof en bouwden ze twee waterstofgeneratoren die op zonne-energie waterstof konden produceren. Daarnaast maakten ze een theoretische studie van waterstofcellen. De leerlingen testen hun waterstof zelfs in een motorfiets.