Leerlingen Don Bosco Hoboken winnen eerste en tweede Prijs Focus Aarde: “De verwachtingen waren heel hoog”

Hoboken mbeeuqh

Focus Aarde bekroont de beste geïntegreerde proeven (GIP) en vakoverschrijdende groepsprojecten die de aarde, de ruimte of de relatie mens-aarde als onderwerp hebben. De leerlingen van het zesde jaar industriële wetenschappen van het Technisch Instituut Don Bosco Hoboken waren dit jaar de grote winnaars. Ze gingen met de eerste en de tweede prijs aan de haal.

De Prijs Focus Aarde wordt door de Stichting Koningin Paola georganiseerd, in nauwe samenwerking met de Stichting Dirk Frimout. De prijs richt zich naar leerlingen uit het technisch, beroeps-, kunst- en deeltijds onderwijs.“Jaarlijks zenden we met onze zesde jaar industriële wetenschappen enkele eindwerken in voor de Prijs Focus Aarde, de meest prestigieuze wedstrijd voor geïntegreerde proeven in België”, vertellen Sebastiaan Debroyer en Erik Marynissen, leerkrachten toegepaste wetenschappen en engineering in Don Bosco. De voorbije jaren haalden de studenten van Don Bosco steeds mooie ereplaatsen. Maar de kers op de taart ontbrak. “Dit jaar waren de verwachten heel hoog”, bekennen beide leerkrachten. “Zeker toen we vernamen dat we met twee teams naar de finale mochten.” Voor de eerste keer werd de Prijs Focus Aarde uitgereikt op het koninklijk paleis in Brussel. “Dat maakte het nog extra spannend.”

Koningin Paola en Dirk Frimout
De eerste prijs ging naar Max Sitnikov (18), Hamza Boulajhaf (17), beiden uit Hoboken, en Ho Hin Yeung (20) uit Ekeren voor hun Human Power Energy Bike project (HPEB). “Met dit project willen we mensen visueel een beeld geven wat energie precies is”, legt het drietal uit. “Mensen kunnen op onze fiets voelen wat kilowattuur betekent. Hoe hard moet je fietsen om een tas koffie te verwarmen? Hoe lang moet je trappen om de energie op te wekken die je verbruikt als je het licht in je kamer hebt laten branden?”

Met hun HPEB ontwierpen en maakten ze een eigen magneetgenerator. Je ziet tijdens het trappen ‘live’ de waterkoker aanslaan of de lichten aangaan. “Bovendien maakten we een app waardoor je via bluetooth je smartphone kan verbinden met onze HPEB. Op die manier kan je zien welk vermogen je trapt en wat je met dit vermogen kan doen.”

De drie jongens ontvingen uit de handen van koningin Paola een mooie oorkonde en een bedrag van 500 euro per leerling. “Ook de school kreeg nog 1.000 euro”, knipoogt Hamza. De ontmoeting met Dirk Frimout, de eerste Belgische ruimtevaarder, liet een diepe indruk na. “Een vriendelijk man die ondanks zijn enorme prestatie steeds bescheiden is gebleven.”

William Pietermans (18) en Axel Hendrickx (19), beiden uit Antwerpen, en Lucas Hooft (17) uit Wilrijk behaalden met hun GIP ‘Xterus Hortus’ een mooie tweede plaats. “We ontwierpen een volautomatische serre die tegen de gevel van een huis kan hangen”, leggen de jongens uit. “Het apparaat onderzoekt wat het effect is van omgevingsfactoren op de groei van planten.”

Aparte school
“Het behalen van beide prijzen is de bekroning van een prachtig jaar met een geweldige klas”, vertellen beide leerkrachten. “Een ongelofelijke bende die het beste in elkaar en in ons naar boven wist te halen. Het was een voorrecht om aan deze jongeren les te mogen geven.”

De chemie tussen leerlingen en leerkrachten wordt door alle leerlingen van de klas bevestigd. “Don Bosco is een aparte school met aparte leerlingen die zorgen voor een heel aparte sfeer”, klinkt het.

Alle jongens studeren nu voor industrieel ingenieur elektromechanica aan de Universiteit Antwerpen. Of ze nog een boodschap hebben? “Altijd blijven doorgaan en geloven in jezelf. Dan komt alles goed.”