Leerlingen Don Bosco Zwijnaarde beklimmen samen de Mont Ventoux

DBZ wot1tzj

Een twintigtal leerlingen van het Don Boscocollege Zwijnaarde is de zomervakantie gestart met een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Tijdens de jaarlijkse fietsvakantie van DBZ beklommen ze de legendarische Mont Ventoux.

Don Bosco Zwijnaarde organiseert elk jaar een aantal vakanties bij de start van de grote vakantie. Voor de vierde- en vijfdejaars stond een sportieve fietsvakantie naar de Provence op het programma. Daar horen onder meer ritjes naar Orange en Avignon bij, maar als klap op de vuurpijl kregen ze ook de Mont Ventoux voor de kiezen. Ter herinnering: dat zijn 1.594 hoogtemeters over 20,8 kilometer, met op sommige punten een stijgingspercentage van 13,3 procent.

Grenzen verleggen
“Een hele onderneming”, zegt wiskundeleraar Stijn De Groote (37), die meeging als begeleider. “We kiezen ook voor de steilste kant, vanuit de beroemde Bedoin. Sommige leerlingen zetten een prima tijd neer, bij anderen ging het iets trager. Maar dat is niet erg natuurlijk, het gaat om de ervaring en grenzen verleggen. Uiteindelijk is iedereen boven geraakt, wat voor een fantastische ontlading zorgde.”

Band scheppen
Helemaal onvoorbereid waren de leerlingen niet. “Onze hoofdbegeleiders organiseerden de afgelopen maanden al een aantal oefentochtjes”, gaat De Groote verder. “Zo konden de leerlingen al wat trainen en elkaar beter leren kennen. Zo’n gemeenschappelijk doel schept een band. Daar is het ons om te doen.”

Een straffe prestatie, die de helft van de groep enkele dagen later doodleuk nog eens overdeed. “Anderen kiezen voor een culturele uitstap in plaats van een tweede keer de Mont Ventoux, en ook dat is prima. Het belangrijkste is dat iedereen een toffe reis heeft gehad.”