LEONhuis grijpt net naast Prijs Armoede Uitsluiten 2023

IMG 8480
Salesiaan Mark Tips op bezoek in het LEONhuis

Vijf organisaties die streven naar gelijke kansen in het onderwijs werden genomineerd voor de 24ste Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg. Daarbij ook het LEONhuis uit Hasselt. Winnaar werd het LEONhuis helaas niet, want die eer ging naar Buurtwerk 't Lampeke uit Leuven.

"Het onderwijs speelt een cruciale rol als het gaat over kansen geven aan kinderen en jongeren die opgroeien in armoede", vertelt Koen Trappeniers, directeur van Welzijnszorg. "We moeten echter vaststellen dat het Vlaamse onderwijs te weinig die motor van gelijkheid is. Investeren in gelijke kansen in het onderwijs zou een absolute beleidsprioriteit moeten zijn. Dat zien we vandaag te weinig. Gelukkig steken vele organisaties actief de handen uit de mouwen om te werken aan gelijke kansen. Deze organisaties willen we met de Prijs Armoede Uitsluiten in de kijker zetten.”

Vijf genomineerden

Uit de 35 organisaties die zich kandidaat stelden, koos de jury vijf organisaties die elk op hun unieke wijze bijdragen aan het creëren van gelijke onderwijskansen. Tussen deze vijf organisaties vinden we ook het LEONhuis in Hasselt, een afdeling van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. Het LEONhuis (LEer- en ONtwikkelhuis) bouwt een brug tussen onderwijs en welzijn met het oog op gelijke (onderwijs)kansen voor elk kind. Kenmerkend voor het LEONhuis is een unieke verwevenheid van onderwijs, zorg, ouder- en buurtbetrokkenheid.

Winnaar

De andere genomineerden waren Werkgroep Diversiteit en Kansenbevordering voor de Sint-Pietersschool (Mechelen), Recht-Op vzw (Antwerpen), Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw (Brugge) en Buurtwerk 't Lampeke (Leuven). Op 1 juni werd de winnaar bekend gemaakt en die eer ging naar Buurtwerk 't Lampeke. Als laureaat krijgt deze organisatie € 20.000 om de werking te versterken. De prijs werd uitgereikt door kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.

Auteur: Tim Bex