Leraar Don Bosco Haacht ontwikkelt schoolproject rond fietsveiligheid

Raf1 sf9wyht

Raf Vanwelden, leerkracht STEM en aardrijkskunde in Don Bosco Haacht, ontwikkelde samen met Go With The Velo, Cera en Brightlab het project Weg Van ’t School.

Weg Van ‘t School is gemaakt voor de eerste graad secundair onderwijs en leent zich als ideaal STEM-project in de klas. Met dit project wil men fietsveiligheid in de kijker zetten. Op de website van Go With The Velo geeft Raf wat meer uitleg.

“Ik volgde vorig jaar een navorming van Brightlab”, legt de leerkracht uit. “Nadien stelden zij een nieuw STEM-project rond fietsveiligheid voor. Dat project zat nog in de ontwikkelfase en Brightlab zocht hiervoor de hulp van een leerkracht. Echt iets voor mij! Ik stelde me kandidaat en kwam via Brightlab in contact met Go With The Velo, Cera en het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer. Zo ging de bal aan het rollen.”

Raf Vanwelden: "Ik hoop dat we leerlingen kunnen blijven motiveren om veilig en goed zichtbaar naar school te komen" - ©GoWithTheVelo

Lessenpakket
“We wisselden gedachten en expertise uit en maakten samen een lessenpakket, Weg Van ’t School”, gaat Raf verder. “Het coronavirus probeerde roet in het eten te gooien, maar kon het enthousiasme niet dempen. Zelfs het proefdraaien met leerlingen is vanop afstand gelukt! Omdat we deze nieuwe lessen niet in de klas konden testen, zocht ik leerlingen die er vrijwillig aan wilden meewerken. 25 enthousiaste leerlingen gingen thuis aan de slag. Meer zelfs: bij STEM-projecten krijg ik meestal de jongens als eerste op de kar. Bij dit project waren het vooral de meisjes die me aangenaam verrasten met hun leuke en creatieve oplossingen. De fietsmicrobe is doorgegeven.”

Fietsveilig land creëren
“Ik hoop dat we op onze school, Don Bosco Middenschool in Haacht, de leerlingen kunnen blijven motiveren om veilig en goed zichtbaar naar school te komen”, aldus de STEM-leerkracht. “De leerkrachten gaan het engagement aan om de leerlingen daarop attent te maken en samen met hen alternatieve, veilige routes te zoeken dankzij het project Weg Van ’t School.”

“Ik droom ervan dat niet alleen onze leerlingen erbij varen, maar dat ook hun ouders zich vaker en veiliger kunnen verplaatsen, dat de zwarte verkeerspunten in de schoolomgeving in kaart gebracht worden, en dat we zelfs de gemeente of provincie op de kar te krijgen om de fietsveiligheid te verbeteren", besluit Raf. "Ik ga alvast ook dit schooljaar opnieuw aan de slag met Weg Van ’t School. En uiteraard hoop ik dat vele scholen ons voorbeeld gaan volgen, zodat we samen België op de kaart kunnen zetten als fietsveilig land!”