Lieven Boeve stopt in 2024 als topman katholiek onderwijs

Lieven Boeve Sint-Denijs-Westrem
Lieven Boeve kwam tijdens de coronaperiode nog op bezoek in Don Bosco Sint-Denijs-Westrem

Het katholiek onderwijs moet op zoek naar een nieuwe topvrouw of topman. Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, start aan z’n laatste schooljaar. Dat heeft hij aan de Antwerpse bisschop Johan Bonny laten weten.

Na tien jaar aan de top van de grootste onderwijskoepel van Vlaanderen, stopt Lieven Boeve (57) op 1 augustus 2024 als directeur-generaal van het katholiek onderwijs. Dat liet hij weten aan de Antwerpse bisschop Johan Bonny, die binnen de bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor onderwijs.

Afspraken nakomen

"Ik ga er nog een jaar met volle goesting tegenaan", zegt Boeve in een reactie aan De Standaard, "maar heb beslist om me aan de oorspronkelijke afspraken te houden." Boeve ging in 2014 het engagement aan voor twee termijnen van vijf jaar. Hij volgde toen de Gentse Mieke Van Hecke op. Volgend schooljaar loopt zijn tweede termijn af. De bisschop had hem in een gesprek om uitsluitsel over de toekomst gevraagd. "Ik ben grote voorstander van termijnen", zegt hij. "Het is volgens mij gezond voor zowel de organisatie, als voor de persoon om daaraan vast te houden."

Boeve benadrukt dat het een belangrijk (verkiezings)jaar wordt. Na 1 augustus 2024 keert de professor wellicht terug naar de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven. Zijn zogenaamde ‘detachering’ wordt dan stopgezet. Boeve is nooit gestopt als professor, hij gaf ook tijdens zijn mandaat in de Guimardstraat nog het vak Christianity and Contemporary Culture.

Auteur: De Standaard