LIVEBLOG: einde van productief Provinciaal Kapittel

Groepsfoto

Van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 februari houden de Salesianen van Don Bosco een Provinciaal Kapittel in het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove in Torhout. Daarin denken ze, samen met Don Boscowerkers, na over de toekomst van het salesiaans charisma in Vlaanderen en Nederland.Het zit erop (zat 17/2 - 12.00u)

Op de laatste dag stonden nog een aantal werksessies ingepland. De provinciaal beantwoordde vragen van de medebroeders, de ideeën omtrent het tweede thema (toekomst van de provincie) werden gebundeld en nog enkele praktische onderwerpen werden behandeld. Einde van het Provinciaal Kapittel? Toch niet helemaal! Op 13 april staat er namelijk nog een extra 'Kapitteldag' ingepland om alle ideeën te bundelen en te concretiseren.


De dag wordt afgesloten met een Avondwoordje van Hilde Bosmans, provinciale van de Zusters van Don Bosco.

Schermafbeelding 2024 02 16 om 20 07 48

Productieve namiddag (vrij 16/2 - 17.00u)

Een rustige namiddag ... wat de liveblog betreft. Voor de aanwezige salesianen is dat niet het geval. Zij werkten om 14.30 uur en om 16 uur twee belangrijke werksessies af. Daarbij werd een SWOT-analyse (analyse van de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) van de provincie gemaakt aan de hand van de verhalen van de jonge medebroeders (missionarissen). In de tweede werksessie werd overgegaan naar het formuleren van concrete voorstellen voor de toekomst van de provincie.


Dag Don Boscowerkers, hallo missionarissen (vrij 16/2 - 11.00u)

Na de achtste werksessie zit de taak van de Don Boscowerkers erop en keren zij huiswaarts. "Deze aanwezigheid is absoluut een verrijking", hoorden we aan de kant van zowel de salesianen als die van de Don Boscowerkers vallen. Dat de salesianiteit ook in de toekomst in onze organisaties zal verder leven, is wel duidelijk. Er regelmatig over samenzitten, kan echter geen kwaad.

Intussen zijn we al aan een nieuw hoofdstuk begonnen: de missionarissen. In onze provincie Vlaanderen-Nederland vinden we een heel aantal jonge medebroeders uit Noord-Amerika, Azië en Afrika die de provincie komen versterken. Hoe voelen zij zich hier? Wat zouden ze veranderen? Hoe zien ze de toekomst? De medebroeders luisteren aandachtig.

Missionarissen
Hoe zien de jonge salesianen (missionarissen) de toekomst? De medebroeders luisteren aandachtig.

We vliegen erin! (vrij 16/2 - 9.15u)

Goedemorgen! Na een smakelijk avondmaal en een inspirerend Avondwoordje van Don Boscowerker Tuur Ottevaere werd de avond gezellig afgesloten tijdens een ontmoetingsavond. Intussen zit iedereen na een nachtje slapen weer klaar om aan het werk te gaan. Tijdens deze eerste werksessie van de ochtend wordt deel 1 (verankeren van de salesiaanse identiteit) behandeld en afgerond.

Schermafbeelding 2024 02 16 om 09 32 17
Avondwoordje van Tuur Ottevaere


Groepsfoto (don 15/2 - 15.30u)

Groepsfoto

De eerste werksessies van de dag zitten erop. In verschillende groepjes (salesianen en Don Boscowerkers gemengd) werd nagedacht over de toekomst van onze salesiaanse provincie met de focus op het verankeren van de salesiaanse identiteit in de Don Bosco-organisaties.


Don Boscowerkers (don 15/2 - 10.00u)

Intussen zijn ook de eerste Don Boscowerkers (leken) aangekomen in Torhout. Even ter duiding: bij Don Bosco kiezen we er bewust voor om de term 'leek' te vervangen door 'Don Boscowerker'. Don Boscowerkers zijn dus niet-religieuzen die samen met de salesianen en zusters hun schouders onder het salesiaanse (opvoedings)project zetten. Zo meteen zullen deze Don Boscowerkers tijdens een panelgesprek toelichting geven bij de thema's die tijdens de focusgroepen besproken zijn. "Tijdens het vorige Provinciaal Kapittel werd beslist om deze focusgroepen in het leven te roepen", legt provinciaal Bart Decancq uit. "Don Boscowerkers van de verschillende sectoren en werken kwamen samen en dachten na over de gedeelde zending en de toekomst van het Don Boscocharisma in onze provincie."


Wie gaat naar het Algemeen Kapittel? (don 15/2 - 9.15u)

Na de eucharistieviering, het ochtendgebed en een lekker ontbijt is het tijd voor de eerste werksessie van de dag. Meteen een belangrijke, want tijdens deze ochtendsessie wordt beslist welke salesiaan provinciaal Bart Decancq zal vergezellen tijdens het Algemeen Kapittel dat van 16 februari 2025 tot 12 april 2025 zal doorgaan in Turijn. Na drie stemrondes blijkt Dieter Verpoest de gelukkige te zijn. Zijn plaatsvervanger (wanneer Dieter wegens omstandigheden toch niet kan gaan) wordt Carlo Loots.

Voor Dieter is het de eerste keer dat hij naar een Algemeen Kapittel gaat. "Mijn eerste reactie? Blij met het vertrouwen van de medebroeders, maar toch heerst er ook wat spanning. Bijna twee maanden vergaderen in Turijn, is niet niets."Bisschop Lode Aerts op bezoek (woe 14/2 - 19.00u)

Tijdens het avondgebed mochten de salesianen niemand minder dan bisschop van Brugge Lode Aerts verwelkomen. Hij zag het zelfs zitten het Avondwoordje voor zijn rekening te nemen. "Ik wil dit moment vooral aangrijpen als dankwoordje", klonk het bij de bisschop. "Een dankwoordje voor wat jullie betekenen voor de Kerk. In West-Vlaanderen zijn enkele mooie Don Bosco-organisaties zoals bijvoorbeeld De Takel in Oostende en Huis Mensa (zdb) in Brugge. Dat zijn niet de grootste werken waarover je dagelijks in de krant leest, maar wel werken van groot belang voor vele kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen. De Kerk zit niet in haar grote groeiperiode: gebouwen staan steeds vaker leeg en de kerken lopen lang niet meer zo vol als vroeger. Dat geldt ook voor Don Bosco. De glorieuze tijd van Giovanni Don Bosco zelf ligt achter ons, maar we mogen dat niet als iets negatiefs zien. De impact die nu nog steeds door jullie - ook al is het met minder mensen - gemaakt wordt, is erg waardevol. Jullie blijven elke dag opnieuw zoeken naar wegen om het gedachtegoed en de kracht van Don Bosco en Jezus Christus te verspreiden. Kijk dus niet achterom, maar vooruit. Doe zo verder!"

PK dag1 38
Bisschop Lode Aerts weet de salesianen te boeien met zijn Avondwoordje

PK dag1 10
PK dag1 21
PK dag1 29
PK dag1 22
PK dag1 16
PK dag1 27
PK dag1 28
PK dag1 32
PK dag1 31
PK dag1 30
PK dag1 10
PK dag1 21
PK dag1 29
PK dag1 22
PK dag1 16
PK dag1 27
PK dag1 28
PK dag1 32
PK dag1 31
PK dag1 30

Starten doen we met een hartelijk weerzien en een goeie kop koffie!

Gebedsmoment (woe 14/2 - 16.00u)

Samenkomen voor een Provinciaal Kapittel
en doen wat gedaan moet worden
is meer dan louter mensenwerk.
Het is gaan staan in de sterke stroming van de Geest.
Het is beseffen dat hier meer gebeurt
dan wij, mensen, vermogen.
Het is geloven dat we tot meer in staat zijn
als we ons hart en heel ons leven
openstellen voor de Geest van God.
Als we Hem de motor laten zijn van dit gebeuren
zullen broederlijkheid en verbondenheid voelbaar zijn.
Als we ontvankelijk zijn voor Hem
zal vertrouwen in de toekomst groeien.

- uit het gebedsmoment bij de start van het 22ste Provinciaal Kapittel

Aankomst salesianen (woe 14/2 - 15.30u)

De salesianen zijn aangekomen in het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove in Torhout waar om 16 uur het Provinciaal Kapittel van start gaat. Alvast een goede tip: op deze pagina kan je een overzicht vinden van een aantal salesiaanse termen die soms duiding nodig hebben.

Auteur: Tim Bex