Medewerkers Hechtel doen bibliodrama rond kerstverhaal

Med Hechteel nr3hd8o

Op zaterdagavond 17 december trotseerden de Medewerkers van Don Bosco Hechtel de barre winterkou voor een deugddoende, warme avond. Het thema: een bibliodrama met het kerstverhaal onder leiding van Maarten van Don Bosco Vorming & Animatie.

"Maarten las eerst rustig het verhaal van Lucas over de geboorte van Jezus voor (2:1-21) met de vraag om het rustig op ons te laten inwerken", vertelt Medewerker Lea. "Na een tweede lezing mochten we in stilte kiezen welk personage ons op dat moment het meest aansprak. Omdat we er ons in herkennen of omdat we er vragen bij hebben..."

Levende kerststal
"In één hoek van het lokaal werd Bethlehem gesitueerd en we mochten er allemaal onze positie kiezen", gaat Lea verder. "Zo werd de groep meteen fysiek gefragmenteerd in de verschillende personages van het verhaal. Er waren heel wat herders die toch allemaal een eigen accent wisten te leggen toen ze mochten vertellen hoe ze zich voelden in die rol. Verder waren er één engel, een herbergier, Jozef en Maria. Iedereen verklaarde waarom hij of zij voor die rol koos."

Verhaal herschrijven
"In een volgende fase gaf Maarten ons de opdracht om in groepjes een deel van het kerstverhaal opnieuw te schrijven, maar dan met hetgeen we zopas gehoord hadden in ons achterhoofd. Ook hier ontbrak het ons niet aan inspiratie en leefden we ons uit om de parallellen die we vaak duidelijk waarnemen en die ons ook vaak frustreren, te uiten in een nieuw verhaal. Maarten was tevreden en wij vonden het echt boeiend. Tot slot zorgde provinciaal Wilfried voor een sfeervolle eucharistieviering in hetzelfde thema en hebben we nog een hele tijd nagepraat bij een lekker stukje marmercake en een drankje."