Meisjeswerking in Jeugdhuis De Takel: “Meisjes een tweede thuis bieden”

Girls unmhzqe

Morgen staat er opnieuw een meisjeswerking op het programma in Jeugdhuis De Takel in Oostende. Voor jeugdwerker Teresa wordt het een speciale dag, want zij is nog maar een weekje aan de slag in het jeugdhuis. Samen met collega Chelsey zal ze de meisjeswerking mee in goede banen leiden.

Vertel eens iets over jezelf.
Teresa: “Ik ben 26 jaar en ik kom uit Brugge. Ik heb in Brussel Sociaal Cultureel Werk gestudeerd en volgde daarna nog een opleiding Toegepaste Taalkunde en Vertalen. Ik ben intussen een week aan het werk in Jeugdhuis De Takel en vind het nu al een toffe en uitdagende job. Je vindt me vooral in de instuif, waar ik de jongeren van het jeugdhuis beter leer kennen en verschillende activiteiten met hen doe.”

Wat hoop je te bereiken in het jeugdhuis?
Teresa: “Ik hoop in de toekomst heel wat projecten op poten te kunnen zetten voor de jongeren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan kampen of uitwisselingen met andere jeugdhuizen. Ik vind het belangrijk om de Oostendse jongeren een plek te bieden waar ze kunnen ontspannen, vrienden kunnen maken of op het gemak kunnen studeren. Daarnaast wil ik er ook zijn voor een goede babbel of andere hulp. Een goede band met de jongeren creëren, zit ‘m in de kleine dingen.”

Wat houdt deze meisjeswerking juist in?
Chelsey: “De meisjeswerking is een geheel van verschillende activiteiten die we op maat organiseren voor geïnteresseerde meisjes tussen 12 en 25 jaar uit de buurt. Ze hebben zelf inspraak in de activiteiten en mogen voorstellen doen. De Takel is een plaats voor ontmoeting en we willen de meisjes hier graag een tweede thuis bieden."

Waarom organiseren jullie deze werking?
Chelsey:Er komen weinig tot geen meisjes naar de instuif. Veel meisjes in Oostende leven wat in isolement en nemen niet deel aan activiteiten buitenhuis. Wij willen hen een plek bieden waar ze andere meisjes kunnen ontmoeten en waar ze samen toffe dingen kunnen doen. Vaak weten meisjes zelf niet dat ze nood hebben aan dit soort sociale contacten. In sommige gevallen worden hun activiteiten nauwlettend in het oog gehouden door hun ouders en krijgen ze minder vrijheid dan hun broers. Het is noodzakelijk dat ook zij de mogelijkheid krijgen om verschillende dingen te proberen, zodat ze hun eigen talenten ontdekken en hun interesses kunnen aftasten. In onze meisjeswerking kunnen ze in contact komen met leeftijdsgenoten waarmee ze verschillende raakvlakken hebben. Ze kunnen samen plezier maken, maar ook ervaringen en moeilijkheden met elkaar delen, en ook met ons natuurlijk.”

Is het dan zo moeilijk om de meisjes te bereiken?
Chelsey: “Best wel. We probeerden de laatste jaren al op verschillende manieren meisjes tot bij ons te krijgen. Het is een proces van vallen en opstaan. Het is een ‘universeel’ kenmerk van meisjes dat ze niet graag alleen ergens naartoe trekken. Ze voelen zich meer beschermd als ze met een vriendin die stap kunnen nemen. Ook de ouders spelen een belangrijke rol. Zij moeten hun goedkeuring geven en willen vaak weten waar hun dochter precies is en wat ze daar doet. Voor ons is het zeker mogelijk om huisbezoeken te doen en de nodige uitleg en omkadering van het project aan te bieden.”

Welke activiteiten organiseren jullie zoal voor de meisjes?
Chelsey: “De activiteiten zijn heel gevarieerd. Zo zijn we al eens naar de Oostendse Oktoberfoor geweest of genieten we ervan om samen te koken en te bakken. Soms gaan we eens schaatsen, kijken we een film of spelen we spelletjes in het jeugdhuis. Deze zomer zijn we met een groepje gaan paardrijden. Het was een populaire en leerrijke middag. Er is heel wat mogelijk om met hen te doen. We proberen originele activiteiten aan te bieden, zodat de meisjes kennis kunnen maken met nieuwe dingen. Hopelijk kunnen we binnenkort nog eens een leuke, sportieve uitstap doen!”

Meer informatie of inschrijven? Dat kan via 0490 57 71 68.