Met de H van Heerlijk - Don Bosco Hoboken breidt uit

Hoboken20i 3p0paur

Vrijdag 15 juni openden de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever en Didier Finet, voorzitter DBOC het nieuwe H-Blok van het Don Bosco technisch instituut Hoboken. De school die dit schooljaar in september nog de krant haalde als grootste van Antwerpen, groeit dus door.

Prijs

De bouw van dit project nam twee jaar in beslag en bureau Markant won met haar ontwerp (https://www.markant-architecten.be/don-bosco/), een tweejaarlijkse prijs uitgereikt aan architecten die zich onderscheiden op vlak van scholenbouw. In de architectuur van dit gebouw accentueert Don Bosco Hoboken het nijverheidstechnisch karakter van de school. Het gebouw, 2600 m2 oppervlakte, werd afgewerkt tegen een bruto-kostprijs van 4.000.000 euro die volledig uit eigen middelen kwam, zonder steun van de overheid. De inrichting van de lokalen werd volledig uitgevoerd door onze eigen leerlingen en leerkrachten. De werkzaamheden begonnen op 1 december 2015 en momenteel is de afdeling Elektriciteit er al aan het werk. De afdeling Bouw is nog bezig met de verhuizing.

Afgestemd op nieuwe onderwijstechnieken

Dit nieuwe blok geeft ruimte aan 120 leerlingen voor Elektriciteit en evenveel leerlingen Bouw. Door de verhuis van deze twee afdelingen komt er ook nieuwe ruimte vrij voor expansie in de overige afdelingen. Bovendien is het nieuwe gebouw afgestemd op nieuwe onderwijstechnieken zoals projectwerk. In het nieuwe blok is ook een hoge zone voorzien, 9 meter hoog, die ruimte geeft aan het specialisatiejaar Dakwerken.

Gezocht: technici m/v

Het feest werd bijgewoond door 250 gasten. De directeur, Laurent Heyman, benadrukte dat de aandacht voor technisch en beroepsonderwijs niet mag vervat worden in vlotte slogans, maar in doorgedreven zorg voor deze groep die een degelijke uitgebouwde accommodatie nodig heeft. Ook Didier Finet liet zijn enthousiasme de vrije loop en herkende in het feest de energie die in Hoboken zit. Terwijl Bart De Wever met verschillende treffende voorbeelden aanstipte hoe moeilijk het is om geschoolde technici te vinden die ook nog eens zin voor verantwoordelijkheid hebben.

Verbinding en verbondenheid

Ondertussen bestaat het technisch instituut in Hoboken 70 jaar. Het academisch gedeelte werd afgesloten door een vader die ooit de afdeling Elektriciteit volgde, die nu elektronicus is in de vliegtuigindustrie, en zijn zoon Lander die momenteel in het eerste jaar van de school zit. Lander had voor de gelegenheid een meloen-orgel op het podium opgebouwd, dat door een microprocessor én lichaamscontact werd versterkt. Vandaar dat de menselijke ketting, gevormd door alle genodigden, de tonen kon inzetten van de song “Hey Jude” die door Jean Bosco Safari werd overgenomen. De receptie werd verzorgd door leerlingen van de afdelingen Elektriciteit en Bouw met de hulp van de afdeling Keukenmedewerker en Hulpkok van de campus in Wilrijk. Zelfs de strandstoelen, het ministrandje en het buitenterras wenkten vrolijk naar de vakantie. Het KMI registreerde die avond in Hoboken een plotse temperatuurstijging van 3°.