"Met Don Bosco als raakvlak op zoek naar nieuwe projecten"

EU projecten 1f542kd

Van 17 tot 19 november trokken leerkrachten Griet en Ireen (Don Bosco Gent Sint-Pieters), Jan (Don Bosco Brussel) en Ingrid (Don Bosco Halle) naar de twaalfde meeting voor Europese projecten in Turijn. Het doel? Netwerken en bekijken welke Europese projecten interessant kunnen zijn voor onze Vlaamse Don Boscoscholen.

Het was de twaalfde keer dat een groep gelijkgestemden samenkwam om de EU-samenwerking binnen het Don Bosconetwerk gestalte te geven. "Deze editie vond plaats in Turijn en kon rekenen op maar liefst 120 deelnemers uit 9 landen: Spanje, Frankrijk, Polen, Palestina, Marokko, Duitsland, Italië, België. Ook DBI (Don Bosco International) was vertegenwoordigd. Jaar na jaar stijgt het aantal deelnemers", legt Ingrid uit. "We logeerden in de historische wijk Valdocco, naast de Basiliek Santuario di Maria Ausiliatrice. Het Salesiaanse complex dat rond deze basiliek is opgetrokken, kon geen betere plaats zijn om deze conferentie te laten doorgaan." (lees verder onder foto)

Er waren zo'n 120 deelnemers uit 9 landen aanwezig in Turijn.

Samenwerkingen opstarten en laten groeien
"Zoals Don Bosco zijn droom waarmaakte, zo werden wij geïnspireerd door de vele nieuwe contacten en de verschillende informatieve sessies om internationale samenwerkingen op te starten en te laten groeien", gaat de leerkracht van Don Bosco Halle verder. "We kregen naast de gratis vitamine D ook een grote portie vitamine internationale werklust. Eureka of aha-erlebnis, geen betere termen om de synergie van dit event te omschrijven."

"Don Bosco verbindt, ook over de grenzen heen" - Ingrid (Don Bosco Halle)

Interessante bestemming
Vooral de Fransen, Spanjaarden en Italianen waren goed vertegenwoordigd. "Toch kon ook ons kleine Vlaanderen op heel wat belangstelling rekenen, want Brussel - en met uitbreiding Vlaanderen - is een interessante bestemming voor internationale projectwerking omwille van de Europese instellingen. Er werden vele gesprekken gevoerd in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Met het opvoedingsproject van Don Bosco als gemene deler, is de stap naar een andere school en haar werking gemakkelijk gezet. Don Bosco verbindt, ook over de grenzen heen. Het werd nog maar eens bevestigd. Er valt zoveel van mekaar te leren."

Later in dit proces zullen de vier Vlaamse 'ambassadeurs' een lijst opmaken van contacten en scholen waarmee werd gesproken over een mogelijke samenwerking om een project op te starten.