Migrantenstudenten behalen hun filmdiploma in Parijs

De20studenten yrlnf2d

Twee migrantenstudenten die gesponsord werden door Algemeen Overste Ángel Fernández Artime hebben met succes hun diploma Film behaald aan de Don Bosco International Media Academy (DBIMA) in Parijs. Dat is een filmschool die jongeren een opleiding media biedt waartoe zij om economische, sociale of psychologische redenen geen toegang hadden.

Een jaar geleden verzocht de Algemeen Overste om migrantenstudenten te steunen en hen de eenjarige opleiding Film te laten doen aan de DBIMA in Parijs. “Onderwijs is de kern van het salesiaanse charisma”, klonk het. Geïnspireerd door hetzelfde charisma is de missie van DBIMA gesynchroniseerd om jongeren op een constructieve manier te begeleiden met de digitale media-instrumenten.

Asis Abdullahi Mohamud
Asis Abdullahi Mohamud werd op 8 mei 1998 in Somalië geboren. Zijn familie werd bedreigd door een cultureel conflict en zijn vader werd gedood toen hij zijn familie probeerde te beschermen. Abdi ontsnapte met de hulp van zijn moeder uit zijn land en bereikte Turkije. Na vele omzwervingen kwam hij in Frankrijk terecht, waar hij in 2021 Salesiaan John Paul Swaminathan (CEO van de DBIMA) ontmoette. Toen hij de passie en liefde voor film van Asis ontdekte, liet hij hem toe tot de DBIMA voor het academiejaar 2021-2022. Asis slaagde voor zijn examens en realiseerde drie filmprojecten. Meer info kan je hier vinden.

Reuben Salima
Reuben Salima werd op 7 juni 1999 in Malawi geboren. Hij verloor zijn beide ouders toen hij klein was en werd opgevoed door zijn grootouders. Gelukkig werd hij ingeschreven in de Jacaranda School for Orphans en werd hij opgevangen door 'The Jacaranda Foundation'. De stichting nam een jaar geleden contact op met DBIMA om deze getalenteerde jonge danser, auteur, componist en performer voor te stellen. DBIMA bood hem de kans om de eenjarige opleiding Film te doen. Hij slaagde met succes voor zijn examens: hij schreef, componeerde en regisseerde zelf liedjes. Nu gaat terug naar zijn land om les te geven op dezelfde school waar hij in zijn kindertijd geholpen werd om te studeren. Hij gaat er werken als kunst- en filmleraar. Meer info kan je hier vinden.

Het succes van onderwijs in een Don Bosco-instelling ligt in het vermogen om jongeren op te voeden en hen in staat te stellen een gezond en zeker bestaan op te bouwen. DBIMA heeft dit mogelijk gemaakt voor deze twee migrantenstudenten. Voor meer informatie over DBIMA: www.dbima.eu