Minister Gatz bezoekt DB Brussel: "Kiezen voor duurzame mobiliteit"

Bezoek20minister20 Gatz uhwlvy8

Op vrijdag 23 september kwam Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Sven Gatz, onder meer verantwoordelijk voor onderwijs en scholenbouw in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, op bezoek in Don Bosco Brussel. Hij maakte er uitgebreid kennis met het nieuwe autolab en de nieuwe insteek rond duurzame mobiliteit in de opleidingen voertuig- en autotechnieken.

“Don Bosco Brussel maakte recent de omslag naar duurzame mobiliteit. Richtingen als voertuigtechnieken en autotechnieken krijgen een nieuw elan vanuit de vraag naar meer hybride voertuigen en tweewielers”, zegt directeur Elisabeth Verschoore. “Het is aan ons om technische profielen op te leiden waarvoor het hybride verhaal met zijn specifieke technologie standaard is. Allereerst voor Brussel omdat dit net de context is waarvan we vinden dat onze jongeren aan de slag moeten. We doen hiervoor beroep op partners zoals Educam en een aantal autoconstructeurs zoals Toyota. Belangrijk is dat we de samenwerking met onze partners intensifiëren, bijvoorbeeld door een duaal aanbod mogelijk te maken. Onze partners beschikken over alle technologische innovaties, waardoor het leren in de meest innovatieve leeromgeving als vanzelfsprekend moet zijn." (lees verder onder foto)

Minister Gatz krijgt een rondleiding in de auto-afdeling.

Uitgesteld bezoek
Voor het Nederlandstalig technisch onderwijs in Brussel is deze omslag een unieke kans om samen te sporen met het nieuwe mobiliteitsbeleid van de Brusselse regering. Don Bosco Brussel is de enige secundaire school in Brussel die zowel de opleiding autotechnieken als voertuigtechnieken aanbiedt. Deze richtingen zitten sinds kort in de lift. Aanvankelijk stond het bezoek van minister Sven Gatz vorig schooljaar gepland, maar omwille van de coronaperikelen werd het event uitgesteld. “Aanleiding voor het bezoek van de minister is de drieledige subsidie die we van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) mochten ontvangen, waaronder die voor de aankoop van een hybride voertuig”, aldus directeur Elisabeth Verschoore. (lees verder onder foto)

Ook de leerlingen luisterden aandachtig naar de minister.

"Inzetten op maximale doorstroom"
Daarnaast vindt het bezoek van minister Gatz ook plaats in het kader van de subsidie voor de renovatie van de speelplaats (Buitenspel) en is er de start van het andere grote project ‘PLEK’, dat ook met steun van de VGC gerealiseerd wordt. “Dat is een project om de drop-out in onderwijs te verkleinen aan de hand van een time-in”, aldus directeur Verschoore. Ook minister Sven Gatz was onder de indruk van het bezoek. “We vinden het belangrijk om in te zetten op maximale doorstroom van jongeren zowel naar het hoger onderwijs als naar de arbeidsmarkt. We zetten daarvoor maximaal in op zowel taalprojecten met een bijzondere focus op meertaligheid, een sterk flankerend beleid om de drop-out van kwetsbare jongeren uit te vlakken en de organisatie van scholen als veilige plekken, waarin het welbevinden van jongeren en de leerkrachten centraal staan”, aldus nog de minister.

Eén van de leerlingen leert minister Gatz de kneepjes van het vak.