Mooie reportage over Salesianen van Don Bosco op Vatican News

Don20 Bosco20 City 6y4tw6l

Op Vatican News verscheen gisteren een reportage over het werk van de Salesianen van Don Bosco in Medellín, Colombia. We gaan op bezoek in ‘Don Bosco City’, een non-profitinstelling die zich inzet voor de erkenning van de rechten van minderjarigen in kwetsbare omstandigheden.

De gemeenschap concentreert haar dienstverlening op vijf gebieden: de school, de werkopleiding, de parochie, een productiebedrijf en bescherming. De straatkinderen worden voorzien van kleding, voedsel, een bed en de mogelijkheid van toegang tot onderwijs. Zij die een familie hebben achtergelaten kunnen voor een periode van meestal 18 maanden in de gemeenschap verblijven, terwijl zij die alleen zijn de mogelijkheid wordt geboden zo lang te blijven als nodig is. Iedereen is vrij om de gemeenschap op elk moment te verlaten.

Criminaliteit- en oorlogsletsels
Don Bosco City Medellín houdt zich ook bezig met een grootschalig preventiebeleid in de wijken van Medellín om de criminaliteit in te dammen. Dit doen ze dankzij de voortdurende inzet van gespecialiseerd personeel. Ze gaan de dialoog met de gezinnen aan, organiseren evenementen en houden toezicht op de scholing.

De Don Boscogemeenschap biedt niet alleen onderdak aan kinderen en jongeren die zich in een kwetsbare situatie bevinden, maar wil ook voormalige guerrillastrijders helpen bij hun re-integratie. Sommigen van hen vechten al sinds hun kindertijd en dragen psychologische problemen, oorlogsverwondingen en tropische ziekten met zich mee. In dit verband is een herstelprogramma opgezet dat betrekking heeft op een uiterst delicaat en veeleisend soort engagement en waarbij een grote groep beroepsmensen betrokken is: artsen, verpleegkundigen, tandartsen, voedingsdeskundigen, psychologen, maatschappelijk werkers en onderwijzers.

Werkende samenleving
Aan het einde van hun studie biedt Don Bosco City de jongeren mogelijkheden tot re-integratie in de arbeidsmarkt, met name op het gebied van mechanica, elektrotechniek, mode, koken, logistiek, boekhouding en marketing. Twee grote bedrijven, die voor 55% door de Colombiaanse regering worden gesteund, maken ook deel uit van de projecten die door de salesiaanse gemeenschap worden beheerd.

Het gaat om ondernemingen die volledig in overeenstemming zijn met wat paus Franciscus in zijn encycliek Laudato si' aanhaalt: "Het is absoluut noodzakelijk om een economie te bevorderen die productieve diversiteit en creativiteit van ondernemingen bevordert. Dit door gebruik te maken van lokale hulpbronnen en werk in dienst te stellen van het algemeen welzijn, en zo de economische vrijheid van mensen te ondersteunen.”

Benieuwd naar meer? Het artikel van Vatican News kan u hier lezen. Bekijk zeker ook de reportage hieronder.