Mooie samenwerking tussen Don Bosco Groenveld en Georgië

Groenveld 2usirdv

Ook in deze coronatijd blijft Don Bosco Groenveld scholen, leerkrachten en jongeren ondersteunen. Zo ontving de school nogmaals de vraag om haar expertise te delen met het Ministerie van Onderwijs in Georgië.

"Vorig jaar trokken we naar Tbilisi, gesteund door TAIEX-EU", vertelt Wim Hanssens, adjunct en LSCI-trainer bij Don Bosco Groenveld. "Dit jaar werd een volgend project ondersteund door Unicef. De reacties vanuit Georgië, de ambassade, de VS en derden blijven alvast niet uit."

Methodische begeleidingsstijl
"Wat ooit begon als een zoektocht naar een methodiek om jongeren die vaak grensoverschrijdend gedrag vertonen te ondersteunen, mondde uit in een verfijning en vertaling van ons opvoedingsproject in de cirkel van veerkracht en de implementatie van Life Space Crises Intervention als methodische begeleidingsstijl."

"Deze keuze heeft het schoolklimaat grondig gewijzigd. Het positieve effect op het werkklimaat en de leerkwaliteit werd aangetoond door een onderzoek, uitgevoerd door Prof. Peer Van der Helm in 2019."

Officiële LSCI-trainers
"Vandaag, ruim 10 jaar na de implementatie is ruim 70% van alle medewerkers van de school opgeleid in de methodiek en zijn drie officiële LSCI-trainers verbonden aan de school", gaat Wim Hanssens verder. "Vanuit Don Bosco Groenveld leiden we jaarlijks een honderdtal collega’s uit scholen en voorzieningen op. De interesse in binnen- en buitenland is opvallend."

"Eén voorbeeldje: In oktober 2019 werd in het kader van projecten rond 'Leuven Restorative City' en onze visie op een herstelgericht schoolbeleid werd onze school door een delegatie van rechters en beleidsmedewerkers uit Georgië bezocht. In november 2019 werden we gevraagd om een tweede delegatie te ontvangen in het kader van het onderwijsbeleid in Georgië. Daaropvolgend werden we uitgenodigd op de Georgische ambassade in Brussel. Deze en andere bijeenkomsten zorgden ervoor dat we in februari 2020 in Tbilisi werden uitgenodigd door Nino Shatberashvili, hoofd van de dienst van resource managers verbonden aan onderwijsinstellingen.

"Met steun van TAIEX - Europese Commissie werd ik als deskundige naar Tbilisi gestuurd. Hier had ik het genoegen om intensief samen te werken met 18 maatschappelijk werkers verbonden aan het Ministerie van Onderwijs. Onderwerpen zoals: Life Space Crises Intervention, de Proactive Circles, Circle of Courage, Education and care policy of Flanders, Angry Smile (passief agressief gedrag), Turning down the heat - support for professionals, ... werden besproken."

Omwille van het coronavirus werd er dit jaar online afgesproken.


Verdere samenwerking

"Na dit verrijkende vijfdaagse evenement in Tbilisi heeft mevrouw Nino Shatberashvili alles in het werk gesteld om verdere samenwerking mogelijk te maken", aldus Wim Hanssens. "Corona en de zoektocht naar financiering maakten dit zeer moeilijk. Dankzij de gedrevenheid van Nino Shatberashvili en met de steun van UNICEF werd een nieuw project mogelijk gemaakt. Het plan werd uitgewerkt om een kernteam van psychologen te trainen in Life Pace Crises Intervention. Na de training zou dit team onderzoeken in hoeverre LSCI goed kan worden ingezet in het onderwijs in Georgië. Een spannende ervaring. Vanwege het coronavirus was een reis van België naar Tbilisi nu niet mogelijk, dus werd er gezocht naar een alternatief. Nino Shatberashvili en Mariam Davitashvili slaagden erin het onmogelijke mogelijk te maken op het platform van ZOOM."

"Na enkele weken voorbereiding zijn Natalie Francq, Sanne Sondervorst en ikzelf op maandag 7 december als LSCI-trainers achter onze computerschermen gedoken om op 11 december de virtuele wereld te verlaten. Na vijf trainingsdagen achter een computerscherm was het een verademing om weer een briesje en een regendruppel te voelen in de echte wereld."

"De kritische houding, de visie, de verbondenheid, de drive, de humor, van dit rijke team van psychologen maakten deze online training tot een waar feest! We verwelkomen met trots Nino Shatberashvili, Mariam Davitashvili, Eka Burkiashvili, Maka Gogokhia, Keti Devidze, Ketevan Tchkoidze, Teona Chitiashvili in de wereld van de LSCI-gecertificeerde psychologen. Georgië staat op de kaart van de LSCI-wereld."

"Aan het einde van deze uitzonderlijke periode van vijf dagen kondigde Nino Shatberashvili aan dat zij de komende dagen overleg heeft met een delegatie van de EU en de personen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs in Georgië, om in dit verband een nieuw project uit te werken. Het einde van dit tweede project lijkt opnieuw een volgende stap in onze samenwerking het is een waar genoegen om met deze idealisten samen te werken en mogelijks bij te dragen in de zoektocht naar een betere wereld voor kinderen en jongeren. Don Bosco Groenveld kleurt ook buiten de muren."