Colette Schaumont houdt een blog bij over haar missiewerk in Rwanda.

De tijd vliegt ... Hoog tijd dus om terug wat te delen van wat ik hier beleef. Omdat ik de voorbije maanden ontzettend veel gewerkt heb, ook in de weekends, was het tijd om eens even er tussenuit te gaan en iets ontspannend te doen. Ik wou graag eens naar een nationaal park gaan. Er is een heel actieve facebookgroep van expats in Kigali en daar kan ik altijd wel een vraag of voorstel lanceren. Het heeft me al dikwijls geholpen om te weten waar ik wat kan vinden in Kigali. Deze keer lanceerde ik een vraag wie zin had om naar Akagera park te gaan en er kwam vlot respons van Chloë een studente uit Louvain-La-Neuve die in Kigali stage doet voor haar masterstudies en die graag eens op stap ging voor ze terug zou keren naar België. Zo werkt dat hier. Je moet je een beetje wagen maar het heeft me al een paar leuke contacten opgeleverd. We vertrokken vroeg op zatedag richting Akagera. Het is een tweetal uren rijden. Ik had gelukkig de pick-up meegekregen van onze dienst want de wegen in het park kan je niet met eender welke wagen trotseren. Zeker niet in het regenseizoen waar een stevige bui je altijd kan overvallen. In het park huurden we een gids voor de twee dagen. Zij kennen de wegen door en door en zij weten ook waar de dieren te vinden zijn en waar je al dan niet veilig de wagen kan verlaten. Het was indrukwekkend. De meeste dieren had ik wel al eens gezien in de dierentuin, maar ze zien in hun natuurlijk habitat is toch nog een heel andere ervaring. Zeba's zijn echte groepsdieren. Als ze even rusten leggen ze hun koppen op elkaars lijf als steun en om de omgeving in alle richtingen in het oog te houden.

Waar giraffen zijn, vind je ook heel veel andere grazende dieren. Ze weten dat de giraffen heel ver kunnen kijken en waarschuwen voor mogelijke belagers. Giraffen zijn echt prachtig om te zien. Zoveel elegantie in hun voortbewegen. Merkwaardig ook dat voor-en achterpoten aan dezelfde kant tegelijk vooruit gezet worden. Anders dan de meeste dieren. De natuur heeft een paar merkwaardige dingen gedaan met giraffen om de wetten van de fysica te trotseren.

We hadden het geluk ook een kudde olifanten te kruisen en van nabij te observeren. Ze hadden ook jonge olifantjes bij dus waren we erg voorzichtig. Eén olifant in de kudde was erg toegetakeld. Hij was mager, mankte op drie poten en zijn slurf was ...

Lees hier de blog verder.