Negen leerlingen gingen op inleefreis naar Madagaskar

20230409 184857

Tijdens de paasvakantie trokken negen leerlingen van Don Bosco Groot-Bijgaarden met drie begeleidende leerkrachten naar Madagaskar om het scholenbandproject met een school van de Zusters van Don Bosco in Mahajanga verder vorm te geven.

De leerlingen schreven hun gedachten neer in een artikel. "Het werden twee weken van totaal uiteenlopende indrukken", klinkt het. "De ‘hoop’ en het ‘licht’ die de hartelijke salesiaanse zusters bij de kinderen brengen, de harde realiteit van mensen in schrijnende armoede die in hutten of op afvalbergen leven, jongeren die geen toekomst en nog minder rechten hebben, de pracht van de verrassende natuur, de hartverwarmende vriendschapsbanden, de gezamenlijke excursies, de aanwezigheid van Don Bosco en van de salesianen die door hun werking kinderen letterlijk van straat houden, het vergelijken van de pedagogische aanpak en het schoolmateriaal, krokodillen en lemuren van dichtbij bewonderen, proeven van de plaatselijke specialiteiten, het confronterende gegeven van corruptie door bepaalde werkgevers en ambtenaren ... Het was ook opgaan in de kleurrijke drukte van de markt, vertwijfelen bij de ‘traagheid’ van de zandwegen vol ‘kraters’, de geur van benzine en rottend afval verduren in de stad, de warmte tussen 1.400 mensen tijdens een vier uur durende paaswake doorstaan, de lotusbloem en andere bloemen bewonderen die de randen van rijst- en theeplantages kleur geven, de zébu’s, met verbazing bekijken ...

Bovenal is een dankbare groep teruggekeerd die kan terugblikken op een onvergetelijke, tekenende ervaring. Deze wordt nu verwerkt door de leerlingen binnen bepaalde thema’s en gedeeld met de medewerkers van VIA Don Bosco om te bekijken hoe de scholenband verder vorm gegeven kan worden.

Auteur: Tim Bex