Nieuwe spelbibliotheek op internaat: "Iedereen verdient vakantie"

Spelletjes kfts3kp

In het internaat in Don Bosco Groot-Bijgaarden is sinds kort een spelotheek geopend. Dat is een bibliotheek gevuld met spelletjes die de jongeren van het internaat kunnen uitlenen.

"Vrijdag 18 december was een bijzondere dag op het internaat", vertelt zuster Katelijne. "Alle kinderen en jongeren vertrokken gepakt en gezakt voor hopelijk veertien vakantiedagen. Niemand is zeker hoe lang deze vakantie kan duren. Maar er was toch iets extra’s aan de hand. De meesten onder hen hadden een extra koffer bij. Een uitleenkoffer waarin bij de één wat boeken staken. Anderen hadden wat spelletjes bij of een leuke puzzel, wat smartgames, … Dankzij het project Iedereen verdient vakantie hebben we een speelotheek kunnen opzetten?"

Vakantie- en vrije tijdsgevoel
"In ons project schreven we het volgende: 'Actief in tijden van corona. Eén van de kinderrechten is spelen. Net dit gegeven komt in het gedrang voor het gros van onze kinderen en jongeren. Thuis hebben ze weinig kansen om even op uitstap te gaan of even te sporten als dit al toegelaten is. Financieel zijn de middelen dikwijls beperkt. Graag willen we hen het vakantie- en vrije tijdsgevoel opnieuw laten voelen en ervaren. Vakantie en vrije tijd betekent tijd geven aan spel, cultuur, activiteit. Kortom, het gaat erom om vrijuit te kunnen spelen, beleven en genieten.’ Daarvoor hebben we een achttal reiskoffers en rugzakken voorzien. Dit verwijst naar vakantie. Ze kunnen kiezen welk spelmateriaal ze uitlenen. Zo hebben ze leuk materiaal tijdens vakanties, weekends, quarantaine of een eventuele lockdown."

Zorg dragen
"Vanaf november zijn we bezig met hen te sensibiliseren om materiaal uit te lenen", gaat zuster Katelijne verder. "Vooreerst speelden we met al het nieuw spelmateriaal zodat ze de spelregels kennen, en kunnen genieten. De kinderen en jongeren engageren zich om iets wat hun dierbaar is als waarborg achter te laten op het internaat en tekenden een documentje waar ze mee onderschrijven dat ze zorg dragen voor dit materiaal. Met een speelse knipoog kijken we uit om hen na de kerstvakantie terug te zien en hun ervaringen te horen."