Ochtendinterview uit Rome met mgr. Van Looy & Annelien Boone

Portrait 3543391 1280 vvkoklb

Annelien Boone, directeur IJD, interviewt mgr. Luc Van Looy, sdb, wanneer hij 's morgens naar de synode vertrekt. Klik op de afbeelding om via Facebook het filmpje te bekijken of lees hieronder wat er gezegd wordt.

Transcriptie van het interview

Annelien Boone: Goedemorgen, monseigneur. We zijn klaar om te vertrekken naar de synode. Hoe verloopt het tot nu toe?

Mgr. Luc Van Looy: We zijn bezig aan het derde gedeelte. In het eerste deel hebben we de situatie van de jonge mensen van over de hele wereld bekeken en beluisterd. Ook de jonge mensen zelf hebben we beluisterd. In het tweede deel zijn we daarop verder ingegaan. Hoe snappen we dat? Wat doen we er mee? Enzovoort. Nu gaan we in het derde deel zorgen dat we richtlijnen kunnen uittekenen. Hoe kan de Kerk omgaan met de mensen zodat ze dichter bij hen kan staan? Niet alleen naar jongeren toe maar in het geheel eigenlijk. Niet alleen als priesters maar ook als leken, als mensen, als gelovigen. Het is een heel goed teken van deze synode, denk ik, dat er geluisterd wordt naar iedere situatie in de Kerk. Ook de jonge mensen die daar zijn, spreken vrijuit. Zij geven ook teksten mee, zij zeggen ons wat we moeten zeggen, zij schrijven op wat wij in het einddocument moeten zetten, enzovoort. Het is in feite een heel open, aangename, bijna soms gezellige bedoeling. Ik heb de indruk dat de manier waarop paus Franciscus aanwezig is, de manier waarop hij met mensen omgaat, dat dat een grote invloed heeft op het geheel. Wanneer we bijvoorbeeld nu om negen uur beginnen, dan loopt hij daar om kwart voor negen rond, praat hij met de mensen, luistert hij naar de mensen, doet hij opnames zoals wij nu aan het doen zijn. Hij is heel vrij, heel ongedwongen bij de mensen. Ik hoop dat we in het einddocument, dat eind volgende week klaar zal zijn, heel concrete suggesties naar de Kerk toe, naar de houding van de Kerk tegenover jongeren, dat we daar zullen toe komen.

Annelien Boone nam deel aan de presynode over jongeren in maart en houdt ook nu de vinger aan de pols in Rome, waar de synode haar derde week in gaat. Je kunt haar blog volgen op Kerknet.