Ondanks arrestaties blijven salesianen hulp verlenen in Ethiopië

Ethiopie 020 1 8x1fddv

Tijdens een inval door regeringstroepen in het salesiaanse centrum Gottera (Addis Abeba, Ethiopië) werden 17 priesters, broeders en lekenmedewerkers zonder reden gearresteerd en naar een onbekende plaats overgebracht. Desondanks blijven de salesiaanse missionarissen hulp verlenen aan mensen die op de vlucht zijn geslagen voor geweld in het land.

De Salesianen van Don Bosco in Ethiopië helpen momenteel meer dan 8.000 jongeren en hun gezinnen, die in de noordelijke Tigray-regio op de vlucht zijn voor het geweld tussen het Ethiopische leger en het Tigray People's Liberation Front (TGLF). Volgens de VN is het aantal bombardementen en burgerdoden in de conflictgebieden de afgelopen weken sterk toegenomen. Naar schatting gaan 400.000 mensen in de regio gebukt onder honger en velen van hen zijn ondervoed. Nog eens 7 miljoen mensen hebben hulp nodig om te overleven. Noodhulp wordt echter bemoeilijkt door de regering, die arrestaties uitvoert onder hulpverleners.

Zo ook op 5 november tijdens de inval bij het salesiaanse centrum, waarbij Ethiopische en Eritrese priesters, diakens en leken werden gearresteerd. De buitenlanders onder hen en later nog eens een groep van 14 vrijwilligers en salesianen werden al kort daarna vrijgelaten, dankzij de tussenkomst van de Italiaanse ambassade. Zes Ethiopische medewerkers blijven echter nog onder huisarrest. Volgens de salesianen is hun lot typerend voor het lijden, de armoede, de angst en de absolute onzekerheid van de christenen in Ethiopië.

Ondanks de dreiging van arrestaties en geweld, blijven de salesianen hulp verlenen aan de Ethiopische bevolking. Wij bidden hen en de Ethiopische bevolking bescherming en wijsheid toe.

Een missiepost van de salesianen in Ethiopië (©ANS)