"Ontdekkingsreis die ons dichter bij Don Bosco bracht"

Schermafbeelding 2023 10 02 om 15 54 04
Bij het bekende beeld van Don Bosco in Valdocco (Turijn)

Van 9 tot 16 september trokken acht vrijwilligers van Bosco Base richting Turijn. Ze wandelden er meer dan 100 kilometer langs plekken waar Don Bosco vroeger zelf nog met zijn jongeren op pad ging. Deelnemer en salesiaan Fred Wamare blikt terug op het avontuur.

"Als vrijwilligers van Bosco Base voelen we ons diep geïnspireerd door het werk van Don Bosco en zijn toewijding aan jongeren. Het was met deze geestdrift en inspiratie dat we ons begaven op 'Hasta la Pista Torino', een pelgrimstocht van ongeveer 123 kilometer langs de paden waar Don Bosco en zijn jongeren ooit liepen. Voor ons was deze tocht veel meer dan slechts een fysieke reis; het was een innerlijke ontdekkingsreis die ons dichter bij de spirituele kern van Don Bosco bracht. Terwijl we onze voeten over de keien van Turijn bewogen, voelden we ons inderdaad als dragers van Gods liefde, wandelend in de voetsporen van een man die zijn leven wijdde aan het onderwijzen, begeleiden en beschermen van jongeren. Als vrijwilligers van Bosco Base voelden we een diepgaande connectie met zijn missie en idealen."

Het voelde alsof Don Bosco's geest ons begeleidde
Fred Wamare

"De historische locaties die we bezochten, dienden als levende getuigenissen van Don Bosco's werk en passie. We stonden op dezelfde plekken waar hij ooit stond en waar hij zijn visie deelde met de wereld. Maar onze reis was meer dan alleen het volgen van fysieke sporen; het was een kans om de diepte van Don Bosco's spiritualiteit te verkennen. We realiseerden ons dat Don Bosco's werk niet slechts ging om het bouwen van scholen en kerken, maar om het bouwen van hoop, liefde en geloof in de harten van jongeren. Zijn spirituele erfenis was er een van onvoorwaardelijke liefde voor de medemens, vooral voor de meest kwetsbaren onder ons de jongeren. Deze ontdekking inspireerde ons om na te denken over onze eigen rol in het verspreiden van dezelfde liefde en hoop, vooral naar degenen die het meest kwetsbaar zijn in onze samenleving."

Schermafbeelding 2023 10 02 om 15 57 11
Fred (rechts) en zijn collega's tijdens 'Hasta la Pista Torino'

"In de serene stilte van de Bosco-paden vonden we momenten van diepe reflectie en uitwisseling. We vroegen ons af hoe we, als vrijwilligers van Bosco Base, in onze eigen gemeenschappen dezelfde waarden en geest van dienstbaarheid konden belichamen. Het was alsof Don Bosco's geest ons begeleidde op deze reis, ons herinnerend aan de tijdloze boodschap dat iedereen, vooral jongeren in nood, recht heeft op liefde, zorg en een kans op een betere toekomst. 'Hasta la Pista Torino' was voor ons niet alleen een wandeling door de geschiedenis, maar een pelgrimstocht naar de kern van Don Bosco's spiritualiteit. Als vrijwilligers van Bosco Base koesteren we nu zijn spirituele erfenis met hernieuwde toewijding en delen we deze met de wereld, in de hoop dat zijn idealen van liefde, zorg en begeleiding voor jongeren blijven schijnen in onze moderne maatschappij."