Ontmoet onze speelpleinen #1: Don Bosco Beerse

24 Beerse
"Deze foto typeert ons speelplein omdat we als een zotte, gekke, maar vooral samenhangende bende alles van onszelf geven voor alle kinderen op ons plein."

De zomervakantie is begonnen en dat betekent dat onze Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen vanaf vandaag hun deuren weer wagenwijd openzetten voor vele kinderen en jongeren. Iedere week leren we een van die jeugdwerkinitiatieven beter kennen. Vandaag: Speelplein Don Bosco Beerse.

Hoe ziet jullie speelplein eruit?
Ons speelplein bestaat uit een groot groen plein vol speeltuigen, een ballenbad en een overdekt terras. Zo hebben we ­zandbakken, schommels, glijbanen, een hoogte- en een laagteparcours, trampolines, grote houten blokken, een podium, op een aantal plaatsen een draairad, een kleuterhoekje en zoveel meer. Elk speeltuig is omgeven door een zandvlakte of een groene vlakte vol bomen. 

Hoelang bestaan jullie al? 
De vzw bestaat sinds 7 april 1969, toen nog onder de naam Jeugdcentrum Beersiana. Op 15 februari 1975 veranderde de naam naar Jongerengemeenschap Don Bosco en sinds 4 januari 1978 heeft ons plein de naam die het nu heeft, namelijk Speelplein ­Don Bosco.

Wat is er bijzonder aan jullie speelplein?
Ons speelplein ligt midden in het centrum van Beerse, maar vormt een groene long. We willen aan alle kinderen, en in het bijzonder aan kinderen die het niet zo eenvoudig hebben in onze maatschappij, speelkansen bieden. Daar willen we ook de (groot)ouders of begeleiders graag bij betrekken. Zij kunnen gezellig iets drinken op het terras terwijl hun (klein)kind vrij aan het spelen is of vrijwillig meedoet met de activiteiten georganiseerd door de animatoren.

Met hoeveel animatoren zijn jullie? 
We hebben 24 actieve animatoren en 6 plein­leiders. Andere vrijwilligers zijn het bestuur, twee mannen onderhouden het plein, en enkele dames ­‘bemannen’ het inkomhuisje.

Waarom zijn jullie een Don Boscospeelplein? 
We vinden de missie van Don Bosco erg belangrijk: we willen er zijn voor mensen die het niet zo eenvoudig hebben in onze ­maatschappij. 
Onze visie hebben we daarop afgestemd (zie www.donboscobeerse.be).

Waaraan merk je de Don Boscovibes op jullie speelplein? 
Lage inkom- en drankprijzen, meerdere activiteiten met Don Bosco in ons achterhoofd (bv. verkleden) ...

Doen jullie tijdens het jaar activiteiten met de animatoren?
Tijdens het jaar organiseren de animatoren een kerstfeestje voor de animatorenploeg en de pleinleiders een animatorenweekend. Daarnaast gaan we vaak eens helpen op een of ander evenement in Beerse (bv. tappen) en zijn we aanwezig op evenementen van de jeugdraad of andere jeugdverenigingen. Het hoogtepunt van het jaar is het Gala der Gouden Kamieltjes, een grootse ­spektakel- en awardshow met awards voor de animatoren, pleinleiders en bestuursleden.