Op stap met Oekraïense kinderen: "Uitdaging, maar grote voldoening"

De20 Takel aq8fpqw

In de teamvergadering van Dagcentrum De Takel borrelde het idee om iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Maar wat? Geld doneren? Spullen inzamelen? Uiteindelijk kwam men op het idee om een activiteit te organiseren met Oekraïense kinderen die reeds opgevangen werden in Oostende. Een verrijking voor deze kinderen én verruimend voor de 'eigen' jongeren van De Takel.

"Na het zoekwerk naar de juiste contactpersonen en wat heen en weer getelefoneer, kwamen we uiteindelijk tot een concrete afspraak", vertelt Anneke Crombez, begeleidster in Dagcentrum De Takel. "Op dinsdag 12 april planden we een eerste ontmoeting met de jongeren van het dagcentrum en enkele Oekraïense vluchtelingen en gingen we samen zwemmen. Acht kinderen, een mama en een ‘Babushka’ (oma) genoten van dit aanbod."

Gebarentaal
Een leuke activiteit, al was communiceren niet vanzelfsprekend. "Qua taal was het moeilijker dan verwacht, maar met lichaamstaal communiceren lukte prima", gaat Anneke verder. "Al bij al ging alles vlot en konden we een mooie glimlach toveren op de gezichten van de kinderen. Als afsluiter nodigden we de groep uit in het dagcentrum. Daar wachtte een heerlijk ijsje op ons."

Een aangename dag, die waarschijnlijk nog vervolgd wordt. "Het was een hele uitdaging, maar de voldoening achteraf is des te groter! Ik ben ook blij dat wij een heel klein beetje een verschil kunnen maken. We hoorden achteraf ook van onze contactpersoon dat de uitwisseling enthousiast onthaald werd door de vluchtelingen en dat er vraag is naar nog zo’n momenten", besluit Anneke. "We bekijken de mogelijkheden voor een nieuwe activiteit. Eén ding is zeker: volgende keer blijven we op eigen terrein en gaan we voor groepsspelletjes waarbij de uitleg van de spelletjes via gebaren te duiden is."