'Opgroeien zonder zorgen': niet even maar altijd!

Schermafbeelding 2023 12 20 om 14 50 29
Om jongeren goed te kunnen blijven ondersteunen, heeft de jeugdhulpsector hulp nodig.

Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen vraagt broodnodige aandacht voor de jeugdhulp tijdens ‘De Warmste Week’. Werkingsmiddelen die reeds tien jaar niet geïndexeerd werden en het beroep van opvoeder/begeleider dat in de lijst van knelpuntberoepen te vinden is, zetten de hulpverlening voor kwetsbare kinderen, jongeren en hun gezinnen zwaar onder druk.

Organisaties en voorzieningen in de jeugdzorg krijgen het steeds zwaarder te verduren. Al tien jaar werden de werkingsmiddelen niet geïndexeerd. Dit wil zeggen dat subsidies voor verwarming, eten of kledij nog net hetzelfde zijn als tien jaar geleden. “Tel hierbij op dat opvoeder een knelpuntberoep is en het spreekt voor zich dat jeugdhulpverlening in een negatieve spiraal zit”, klinkt het bij Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. “De beperkte inspanningen van de overheid worden gewaardeerd, maar zijn niet toereikend. De werkvloer kreunt en de cliënt is het slachtoffer. Op structurele aanpassingen vanuit de overheid hebben we weinig invloed. Wat we wel kunnen, is de middelen creatief benutten en samenwerkingspartners zoeken of beroep doen op engagementen van onze medemens.”

Ruimer engagement

‘Opgroeien zonder zorgen’, het mooie thema van De Warmste Week, ziet Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen als kans om broodnodige aandacht voor de jeugdhulpsector te vragen. “Vele burgers zetten zich deze periode in voor de kwetsbare kinderen in de maatschappij en dat is prachtig om te zien. De Warmste Week houdt echter op, jeugdzorg niet. Daarom richten wij ons tot onze medemens: ooit al eens gedacht aan een ruimer engagement? Wil jij je warme hart voor een langere periode delen met deze kinderen en jongeren rondom je?”

De werkvloer kreunt en de cliënt is het slachtoffer
Jeugdhulp Don Bosco

Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen heeft in iedere provincie in Vlaanderen verschillen werkingen die steeds op zoek zijn naar mensen die zich willen inzetten voor kinderen uit de jeugdhulp. “Dit kan op verschillende manieren. Heb je een bedrijf of winkel of kan je stageplekken of studentenplekken aanbieden aan kwetsbare jongeren? Heb je enkele uren per week tijd en doe je graag aan huiswerkbegeleiding, sport of spel? Wil je misschien een steunfiguur voor een kind of jongere uit de jeugdzorg worden? Bied je graag een luisterend oor of is er soms een plekje vrij aan je tafel voor een kind? Heb je op je boerderij of in je gezin heel af en toe de mogelijkheid om een kind of jongere voor een week op te vangen omdat de leefgroep even te druk is of het even niet meer lukt op school? Er is veel mogelijk.”

Wil jij helpen?

Wil jij jouw warm hart voor een langere tijd beschikbaar stellen? Contacteer dan een van de voorzieningen van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. “Wij luisteren graag naar wat jij wil bieden aan kinderen of jongeren die het moeilijker hebben. Er is meer mogelijk dan je denkt.”

Alle voorzieningen van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen vind je onder het tabblad organisaties op www.jeugdhulpdonbosco.be.