Oud-leerlinge wint Passwerk Lifetime Achievement Award

Schermafbeelding 2023 12 13 om 15 00 18
Oud-leerlinge Dominique Dumortier

Op onze website of in ons magazine lees je regelmatig nieuws over oud-leerlingen van onze Don Boscoscholen die straffe prestaties neerzetten. Dat onze oud-leerlingen na hun Don Boscocarrière mooie dingen weten te realiseren, mag dus wel duidelijk zijn. Zo ook Dominique Dumortier, oud-leerlinge van Don Bosco Hoboken.

In 1996 studeerde Dominique af als orthopedagoog, maar het werken in de sociale sector verliep meteen erg moeizaam. Ze stelde zichzelf enorm in vraag en besloot daarover een uitgebreid verslag te schrijven. Dominique wist dat ze anders was en dat ze altijd anders geweest is, zolang ze zich kon herinneren … Ze beschreef alles wat moeizaam ging, alles waarmee ze worstelde en noteerde tal van voorbeelden. Het werd de basis voor een boek. Met dit zorgvuldige verslag stapte ze naar een psychiater en de bal ging aan het rollen. In februari 2000 kreeg ze de diagnose autisme. Ze was toen 24. In mei van hetzelfde jaar werd de diagnose door een ander testcentrum bevestigd.

Media-aandacht

Dominique kwam tijdens die periode in contact met Theo Peeters, onder andere oprichter van het Opleidingscentrum Autisme (OCA), en dankzij hem mocht ze getuigen op een groot autismecongres. Dominique's eerste boek ('Van een andere planeet - autisme van binnenuit') kwam uit in 2002. Een vlot geschreven boek dat duidelijk en met dagelijkse voorbeelden uitlegt wat autisme voor haar betekent. De vragen van kranten en tijdschriften voor een interview stroomden binnen. Ze kwam ook in enkele tv-programma’s. Toen was het nog nieuw dat iemand met autisme het woord nam en zelf vertelde wat het betekent. Het was nog helemaal niet courant op volwassen leeftijd de diagnose te krijgen.

Haar boek werd een bestseller en de vragen naar getuigenissen bleven komen. Dominique werkte enkele jaren voor Theo en sprak in heel België en Nederland over haar autisme. In 2015 startte ze bij VVA (Vlaamse Vereniging Autisme), waar ze getuigenissen gaf rond specifieke thema’s in verband met autisme en gaf ze ook enkele keren een basiscursus voor ouders.

Autisme van binnenuit

In 2017 richtte Dominique een vzw op: ‘vzw autisme van binnenuit’. Ze geeft lezingen, getuigenissen en opleidingen. Daarnaast werkt ze al enkele jaren als persoonlijk assistent van mensen met een beperking. In 2018 gaf ze haar tweede boek uit (‘Op mijn manier; (over)leven met autisme’). Dit boek gaat vooral over de evolutie en over hoe het nu met haar gaat, zovele jaren later.

Dominique blijft spreken over autisme zolang er vragen over worden gesteld en zolang ze merkt dat ze mensen met autisme, ouders, leerkrachten, professionals en anderen daarmee verder helpt. Ze slaagt er bijzonder goed in autisme helder uit te leggen aan de hand van concrete, dagelijkse voorbeelden. En zolang dit helpend werkt gaat ze daarmee door. Als volhoudend strijdster voor meer begrip. In november kreeg Dominique een prachtige erkenning, want de raad van bestuur van Passwerk koos Dominique als laureaat van de Passwerk Lifetime Achievement Award 2023.