Paus Franciscus: "Don Bosco, een goed vaccin!"

Koen20met20 Paus20 Franciscus qh3ducp

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze de paus persoonlijk ontmoet hebben. Koen Vlaeminck, hoofdredacteur van Kerknet, realiseerde begin april het onmogelijke en kon hem zelfs interviewen. Na een lange en stressvolle reis stond hij zomaar oog in oog met Paus Franciscus. Een hele ervaring, mét ook een salesiaanse insteek.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de paus te gaan interviewen?
“De aanleiding is ons magazine, Oh God! Het centrale thema van de tweede editie van dit magazine is ‘onderweg’. Tijdens het brainstormen kwamen we op het idee om Paus Franciscus te proberen strikken en niemand had eigenlijk bezwaar. Via salesiaan Luc Van Looy, bisschop-emeritus van Gent, hebben we dat dan geprobeerd. Eigenlijk hebben we vrij snel antwoord gekregen dat we welkom waren.”

Met de huidige coronasituatie lijkt me dat nochtans niet evident?
“Neen, het was spannend tot het allerlaatste moment!” (lacht) Door de strengere maatregelen in België en Italië was de hele situatie wat onzeker. Maar uiteindelijk – na negatieve coronatesten – konden we dan toch vertrekken. Het was trouwens een vreemd zicht, die lege luchthavens… Ook de tocht naar de paus was indrukwekkend: temperatuur meten, trap op, trap af, de lift in, wachten, naar de volgende kamer, enzovoort. En uiteindelijk sta je daar dan te wachten voor de ‘beslissende’ deur.”

Koen Vlaeminck en collega Lieve Wouters met Paus Franciscus.
Koen Vlaeminck en collega Lieve Wouters met Paus Franciscus.

Waar Paus Franciscus uiteindelijk verscheen?
“Correct! Met een glimlach op zijn gezicht. Hij is enorm vriendelijk, attent en toegankelijk. We hebben een zeer warm gesprek gehad. Het idee ‘ik zit hier voor de paus’ verdwijnt naar de achtergrond. Maar achter die bescheidenheid schuilden wel zeer krachtige en grootse woorden. Hij maakte indruk op een heel warme manier. Ik had ook wat schrik voor de tijd, maar uiteindelijk hebben we meer dan een uur kunnen praten. Ook het afscheid was heel hartelijk.”

Je hebt zelf ook een band met de salesiaanse spiritualiteit. Heb je daar iets over verteld?
“Toen ik hem daarover vertelde, zei hij: ‘Dan ben je geïnjecteerd met het goede vaccin.’ Ook de paus heeft dus bewondering voor de salesiaanse visie.”

Kent hij die salesiaanse spiritualiteit dan?
"Ja hoor. Paus Franciscus heeft een band met de salesianen. Als kind ging hij met zijn ouders vaak naar de Basiliek Maria Auxiliadora in Buenos Aires (Argentinië), hij is daar ook gedoopt. Als aartsbisschop en kardinaal ging hij elk jaar op 24 mei, het feest van Maria Hulp der Christenen, nog steeds naar daar. Ook zijn ouders hebben elkaar leren kennen in salesiaans jeugdwerk. Je merkt aan zijn manier van praten over de Kerk en het geloof ook dat die spiritualiteit van Don Bosco een stuk aanwezig is. Het verrast me dus niet dat hij de band met de salesianen altijd onderhouden heeft. ‘Ontmoeting’ en ‘samen op weg gaan’: het zijn zaken die Paus Franciscus belangrijk vindt, maar die ook bij een figuur als Don Bosco sterk aanwezig waren.”

Wie het volledige interview met Paus Franciscus wil lezen, kan dat in de tweede editie van Oh God! Bestellen kan via www.ohgod.be.