Het vrijwilligersproject Zambia wordt in 2019 bevolkt door zeven vrolijke jongeren. Met een ervaren begeleider, Marie van Jeugddienst don Bosco, trekken zij in juli en augustus voor vijf weken richting Kabwe in Zambia.

De deelnemers komen van alle windstreken: Bree, Halle, Meerhout ... Dus een groep met een leuke variatie aan dialecten én allen enorm gemotiveerd.

Voor de meesten is het de eerste keer dat ze een cultuur buiten Europa zullen beleven. Net dat maakt het eens zo spannend. Samen ontdekken, proeven, zich onderdompelen in een vreemde cultuur: dat is wat ze willen doen. En als je denkt “acht jongeren alleen naar Zambia”, dan nodig ik je uit om hen zeker te leren kennen. Het is een groep met pit, enthousiasme, energie en veel positivisme. Je mag ervan overtuigd zijn dat zij het zeker goed gaan stellen.

Wat gaan ze er allemaal doen? Wel, in Kabwe zal de groep meedraaien in het Ichiloto-project. Dat is een opvangcentrum voor straatkinderen die geen familie meer hebben, kinderen die niet kunnen genieten van familiale warmte of onderwijs, en die geen sociaal vangnet hebben. Door de oprichting van het opvangcentrum wilden de salesianen hen een plaats bieden waar ze naartoe kunnen, een thuis!


Volg hun verhalen op jdbwereldwijd.wordpress.com/

Ze verblijven er in leefgroepen, volgen er onderwijs en komen er tussen andere jongeren en kinderen terecht. Iets wat toch belangrijk is in de ontwikkeling van jonge mensen. De salesianen proberen er assisterend aanwezig te zijn en zetten hun deuren hartelijk open voor iedere jongere.

In 2018 werkten zeven Vlaamse vrijwilligers er mee aan de uitbouw van het centrum: in samenwerking met lokale werklui werd een nieuw studeer- en ontspanningslokaal gebouwd. Zo beschikken de jongeren over een rustige plaats waar ze kunnen studeren en waar ze wat meer tot rust kunnen komen. In 2019 zal de nieuwe groep zich verder inzetten voor Ichiloto. Er wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe leefgroep. En verder zullen de deelnemers zich smijten in het speelpleinwerk. Toffe momenten verzekerd!

Veel succes Amber, Marie, Febe, Ruben, Arthur, Katrijn, Dagmara en Annelien!

Wij zwaaien hen op 14 juli alvast met veel goeie moed uit!


Als vrijwilliger in 2020 naar Zambia? (17+)

Met een groepje vrijwilligers trekken we van half juli tot half augustus 2020 naar Afrika om onze handen uit de mouwen te steken op een plaatselijk speelplein samen met de lokale bevolking.

Cursus geven in Afrika? (18+)

Heb jij al wat ervaring in het jeugdwerk als animator en/of hoofdanimator? Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk? Dan ben jij de geschikte persoon om van half juli tot half augustus 2020 mee te gaan met Team Paco naar Zambia, Malawi of Zimbabwe. Op een lokale Don Boscowerking organiseren we een animatorcursus voor jongeren. We brengen de jongeren de kneepjes van het animatorvak bij en halen het beste in elkaar naar boven.

Heb je interesse? Neem contact op met internationaal@donbosco.be

Bron: Koerier, 2019/2, p. 26