"Prachtig om te zien dat opvoedingsproject nog zo leeft"

Meeting vjf8kb9

Normaal gezien zou de netwerkmeeting van de salesianen van Don Bosco omtrent de Europrojecten dit jaar in Brussel plaatsvinden, maar door de welbekende reden (COVID-19) werd er overgeschakeld op een digitaal alternatief. Op die manier was er toch de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

Deze online meeting ging door op woensdag 18 en donderdag 19 november. Op woensdag stond de meeting in het teken van het volgende onderwerp: 'welke soort Europese projecten kunnen ontwikkeld worden binnen de context van een COVID pandemie?' Daarnaast ging het ook nog over het delen van een aantal interessante werkmethoden.

Europese Commissie
Op donderdag hadden we het genoegen om Dr. João Santos van de Europese Commissie te ontmoeten. Hij is een expert inzake Europese projecten. Hier was het interessant om in gesprek te gaan over de verschillende voorstellen die leven bij de Commissie, alsook de mogelijkheid die de partners hebben om zichzelf kenbaar te maken als ‘Salesiaans Netwerk’ binnen de Europese context van formele educatie. Een voordeel van deze online meeting was dat we een heel aantal geïnteresseerden konden bereiken en konden uitnodigen om deel te nemen aan de conferentie.

Voor België waren initieel Claire-Eline Theyskens (Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe) en Ingrid De Geyndt (Don Bosco Halle) aanwezig, aangevuld met een aantal leerkrachten uit Vlaamse Don Boscoscholen die openstonden voor internationalisering op school.

"Na deze twee dagen van netwerken kunnen verscheidene scholen elkaar aanschrijven om samen tot een projectovereenkomst te komen (met financiering van Erasmus +)", aldus Claire-Eline. "De grote voortrekkers binnen Europese projecten op school zijn de Italianen en de Spanjaarden. We zijn dan ook heel benieuwd of we al dan niet een project kunnen opstarten en zo van elkaar kunnen leren binnen de formele context van het technisch onderwijs en beroepsonderwijs. Het was prachtig om te ervaren dat het opvoedingsproject van Don Bosco nog zo leeft binnen de Europese context."