“Blijven Don Boscospeelpleinen zich richten tot àlle kinderen? Ik hoop het”

Layer2050 ugvxykn

Dieter Verpoest, sdb, stopt na 12 zomers op speelplein Don Bosco Oud-Heverlee. Hij was 2 jaar moni, 1 jaar hoofdmoni en 9 jaar pleinleider.

Hoe blik je terug op jouw 12 speelpleinzomers?

Héél positief. 12 jaar geleden vroeg pleinpater Johan Van der Meulen (sdb, +2012), of speelpleinanimatie niets voor mij zou zijn. Met tegenzin ben ik eraan begonnen; in mijn ogen was een speelplein vooral een goedkope kinderopvang. “Moet ik daar mijn tijd in steken?”, vroeg ik me af.

Door er langer te zijn, ontdekte ik in het speelplein een sociaal en pastoraal werkveld. Het is een heel zin-volle plaats, zeker ook voor paters. Heel wat van de jongeren die komen, kunnen niet op vakantie gaan. Voor hén en de monitoren kun je zinvol werk doen. Ik ben heel blij dat ik mijn steentje heb bijgedragen.

“Moet ik daar mijn tijd in steken?”, vroeg ik me af


Wat wil je niet vergeten?

Wat ik heel mooi vind aan ons op speelplein is dat het volledig steunt op vrijwilligerswerk. Monitoren verdienen bij ons 15 euro per week, terwijl je op de gemeentelijke speelpleinen tot 90 euro per dag kunt vangen! Ik bewonder onze monitoren omdat ze niet kiezen voor het geld, maar voor een waardengedreven speelpleinervaring die je nergens anders vindt.

Tijdens een van mijn eerste zomers als pleinleiding was ik samen met Katrijn Arts enkele weken verantwoordelijk. Er was een tiener die door de moni’s en hoofdmoni’s als ‘heel moeilijk’ bestempeld werd. We kregen de vraag: “Waarom sluiten we die niet uit? Dan is het probleem weg.” Daar wilden we niet van weten. Je helpt de situatie en die jongere er niet mee vooruit. Het is mooi dat net díe jongen jaren later nog eens “goeiedag” komt zeggen. Die vraag dook nog wel eens op, bij andere kinderen, maar ik ben blij dat we telkens in hem of haar bleven geloven.

Was het speelplein voor jou vrijetijdsinvulling, of een onderdeel van je roeping als priester?

Ik heb dat leren zien als een onderdeel van mijn priesterroeping, maar dat is zeker niet zo begonnen. Ik begon tijdens mijn stagejaren en keek met een bepaald vooroordeel naar speelpleinen dat haaks staat op de realiteit. Voor sommige kinderen is speelplein een goedkope opvang, maar voor een belangrijk deel is dat helemaal anders. Zij hebben buiten het speelplein niets anders in de vakantie en voor hen kun je véél betekenen. Dat maakt je werk extra waardevol. Jongeren, en vooral de monitoren dan, erkennen mij in mijn salesiaan-zijn, vragen ernaar en zoeken me soms op voor een persoonlijk gesprek over levensvragen.

“Ik heb speelpleinwerking leren zien als een onderdeel van mijn priesterroeping”


Heb je nieuwe plannen om je zomervakantie in te vullen?

We dromen ervan om met leerlingen naar Turijn te gaan en daar met de fiets de streek te verkennen. De plannen zijn nog niet concreet, we bekijken nog hoe en wat we wanneer gaan doen.

Tot slot: een boodschap aan alle speel(plein)vogels?

Ik hoop dat een Don Boscospeelplein een Don Boscospeelplein blijft; er zijn speelpleinen genoeg waar kinderen terecht kunnen. Ik hoop dat men een Don Boscospeelplein blijft associeren met jongeren die de kantjes er van aflopen, en kinderen die uit sociaal kwetsbare gezinssituaties komen. Ik wens dat ze de moed vinden om telkens nieuwe wegen te zoeken om met àlle jongeren op weg te gaan.