Prijs voor Don Bosco Halle in B-Photonics Cup

441071042 853262613276738 2478594769356468720 n
Timoty (Don Bosco Halle) won de prijs voor beste pitch

De winnaars van de jaarlijkse B-Photonics Cup zijn bekend! Deze wetenschapswedstrijd tussen verschillende Belgische scholen is een initiatief van VUB, B-PHOT en Colruyt Group Technics en daagt jongeren uit om hun eigen gadget van de toekomst te ontwikkelen op basis van lichttechnologie.

De B-Photonics Cup laat leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar in één schooljaar een werkend prototype van hun idee ontwikkelen en moedigt ze aan dit te presenteren voor een professionele jury. De deelnemende teams krijgen daarvoor een cursus fotonica en ontvangen een budget om hun materiaal aan te kopen. “We vinden het vanuit VUB heel belangrijk om te tonen dat een ingenieur veel meer vaardigheden heeft dan enkel het wiskundige en wetenschappelijke”, zegt coördinator Tine De Pauw. “Ook het creatieve is erg belangrijk. We willen zoveel mogelijk leerlingen overtuigen om ingenieur te worden!” Het team van Colruyt Group Technics ondersteunt de B-Photonics Cup graag. “Het is heel fijn om jonge mensen enthousiast te zien worden over wetenschap en techniek”, zegt Bart Bosmans.

Bezoek aan Colruyt Group

Tijdens de finale ontving Colruyt Group de deelnemende teams op haar hoofdzetel in Halle voor een finale demo van hun werkend prototype. Alle leerlingen kregen ook een kijk achter de schermen van het distributiecentrum van Colruyt Group, een hoogtechnologisch logistiek meesterwerk. Na een grondige deliberatie koos de jury van de VUB en Colruyt Group winnaars in de verschillende categorieën. Timoty Smets (6TIW) van Don Bosco Halle wist met zijn geautomatiseerde serre de jury te overtuigen en de eerste prijs binnen te halen voor beste pitch. Zijn project biedt de mogelijkheid om groenten te telen in je woonkamer, met optimale controle over licht, temperatuur, luchtvochtigheid, besproeiing en watersamenstelling. Een innovatieve oplossing die sla doet groeien als kool!

  • Hoofdprijs: Slimme brievenbus van BA Pitzemburg Mechelen
  • Beste pitch: Geautomatiseerde serre van Don Bosco Halle
  • Fotonica Award: Lichtflits van GTSM Merchtem
  • Innovatie Award: Flowlights van BA Pitzemburg Mechelen
  • Beste video: Mode mirror (GTSM Merchtem)

Auteur: Bron: PajotNieuws