Rapport 'Vrijheid van godsdienst in de wereld' gepubliceerd

Geloof y5v5z9v

Op 20 april 2021 publiceerde Aid to the Church in Need (ACS) de vijftiende editie van het rapport ‘Vrijheid van godsdienst in de wereld’. Sinds 1999 wordt dit rapport om de twee jaar gepubliceerd. Door de uitbraak van het coronavirus werd de publicatie van het nieuwe rapport, dat gepland was in november 2020, uitgesteld naar de huidige datum.

Met dit rapport wil ACS het belang van godsdienstvrijheid als grondrecht benadrukken en waarschuwen voor ernstige achteruitgang in veel landen van de wereld. Religie is een bron van discriminatie, uitsluiting en vervolging voor miljoenen mensen. “We willen we onze stem verheffen voor al diegenen die niet langer het recht hebben om zich uit te drukken en die over de hele wereld vervolgd worden omwille van hun geloof,” aldus Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van ACS. “We willen een nieuwe impuls geven aan de verdediging van de godsdienstvrijheid en de menselijke waardigheid én een dialoog aangaan met veel van onze medeburgers om hun interesse te wekken en hen te sensibiliseren voor de kwestie van godsdienstvrijheid.”

De belangrijkste cijfers:

  • het recht op godsdienstvrijheid wordt in één op de drie landen geschonden: dit grondrecht werd tussen 2018 en 2020 in 62 van de 196 landen (31.6%) niet gerespecteerd.
  • in 26 van deze landen worden mensen vervolgd en in 95% daarvan is de situatie tijdens de onderzoeksperiode nog erger geworden. Negen landen komen voor het eerst in deze categorie voor: zeven in Afrika (Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Comoren, Democratische Republiek Congo, Mali, Mozambique) en twee in Azië (Maleisië en Sri Lanka).

Deze statistieken weerspiegelen een van de belangrijkste conclusies van het rapport: de radicalisering van het Afrikaanse continent, vooral in de landen ten zuiden van de Sahara en Oost-Afrika, waar de aanwezigheid van jihadistische groeperingen drastisch toeneemt. Schendingen van de godsdienstvrijheid – inclusief extreme vervolgingen zoals bloedbaden – vinden nu plaats in 42% van alle Afrikaanse landen. Burkina Faso en Mozambique zijn twee opvallende voorbeelden.

Uit ander onderzoek is gebleken dat in 42 landen (21% van de landen) het afstand doen van of veranderen van je religie ernstige juridische en/of sociale gevolgen kan hebben, variërend van verstoting uit de familie tot de doodstraf.

Vandaag de dag woont ongeveer 67% van de wereldbevolking, of ongeveer 5,2 miljard mensen, in landen waar godsdienstvrijheid ernstig wordt geschonden – waaronder de meest bevolkte landen op aarde: China, India en Pakistan. In veel van deze landen zijn religieuze minderheden het grootste doelwit.

Het volledige rapport kan u raadplegen via deze link.