Rein Meus neemt afscheid van Don Bosco Youth-Net

40052765 2232323336795504 7310401982697570304 o 32eerfa

Na 14,5 jaar stapt Rein Meus op bij Don Bosco Youth-Net (DBYN). Tijdens een interview blikt hij terug op zijn carrière en kijkt hij vooruit naar de toekomst.

Rein kan enthousiast terugblikken op een interessante en intensieve job.

"Ik heb DBYN mee helpen uitgroeien tot een volwassen, onafhankelijke organisatie. (…) De vele vrijwilligers, partnerorganisaties en de toegewijde trainers, zullen me altijd bijblijven. Graag zou ik de ook stagiairs willen bedanken. Het was altijd fijn om jonge mensen op te leiden vanuit deze werking. (…) Bovendien heb ik heel veel te danken aan Fonny, de huidige en Francesco, Lieve, Bob, Guido en Stefan, de vorige presidenten van Don Bosco Youth-net. Met hen heb ik nauw samengewerkt en mooie dingen meegemaakt”.

Hoe kijk je terug naar het werken in de wereldwijde salesiaanse beweging?

“Voor mij was het niet nieuw. Ik ben oud-leerling van een Don Bosco Hechtel en daarna werd ik ook leerkracht in Hechtel. De salesiaanse lesmethode had ik al gauw in mijn vingers. Maar bij DBYN moest ik leren omgaan met de diversiteit van de salesiaanse gemeenschap wereldwijd. Het salesiaans model is nog steeds interessant voor jongeren van vandaag, om hen te vormen. Dit is – al 200 jaar – uniek. Dat voordeel kan ons netwerk uitspelen, niet alleen bij jongeren, maar ook bij de Europese instellingen. We hebben een manier om anderen succesvol te benaderen via niet-formele educatie.”

“Een deel van het werk is niet alleen kijken naar vandaag, maar ook naar de geschiedenis. Hoe kunnen we daar inspiratie uit halen. Hoe Don Bosco in zijn tijd handelde, daar kunnen we een voorbeeld aan nemen. Hierbij denk ik aan hoe wij vandaag jonge mensen opleiden, hoe we van Europa een meer sociaal-voelende gemeenschap kunnen maken en hoe we jongeren aanleren om sociaal ondernemers te zijn. Don Bosco is vandaag nog steeds een rolmodel voor sociale veranderingen, waar jongeren actief aan kunnen deelnemen.”

Wat zijn nu jouw plannen?

“Ik begin aan een nieuwe job bij de Vlaamse Overheid in de sector toerisme. Hier in Vlaanderen hebben we een traditie van sociale toerisme waardoor mensen die leven in armoede, de kans krijgen om op vakantie te gaan. Dat mensenrechten-gevoelige thema ligt helemaal in de lijn met wat we bij DBYN ook probeerden te doen, maar dan via educatie.”

Welke wensen heb je nog voor DBYN?

Ik zie in Europa twee generaties. De ene heeft Europa één zien worden, maar dat is een ouder wordende generatie. De tweede generatie vindt de unificatie van EU vanzelfsprekend, en zij kijken vooral naar de nieuwe uitdagingen. Ik hoop dat DBYN iemand kan vinden die dit ook ziet en hierin de juiste ondersteuning kan bieden. Ook wij hebben veranderingen aangebracht t.o.v. onze voorgangers, bijvoorbeeld in de manier waarop we opleidingen geven.

We willen Rein danken voor zijn jarenlange inzet, verbondenheid en toewijding.

“… je hebt ons getriggerd, je ondersteunde iedere persoon, vrijwilliger en organisatie met zeer veel kunde. Je hebt ons als netwerk doen groeien. Een dikke merci! We wensen jou het allerbeste toe!” (DBYN)